Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Miért káros az ülő életmód és az ülőmunka?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. december 23. 18:00
Miért káros az ülő életmód és az ülőmunka?
Tegyünk ellene!

Forrás: pixabay.com

A XXI. század embere a napjainak 80-90%-át ülve vagy fekve tölti. A legtöbb ember irodai munkát végez, munka után hazamegy kocsival (jobb esetben kerékpárral) vagy a buszon ülve. Otthon, mivel elfáradt a munkában és pihenni szeretne, leül a kanapéra, és nyomkodja a telefonját, számítógépezik vagy tv-t néz, majd lefekszik aludni.

Az emberi test mozgásra teremtetett, és nem arra az életmódra, amit manapság folytatunk. Sajnos ez alól az állómunka sem kivétel, hiszen változatos mozgásra lenne szükségünk. Járásra, futásra, ugrásra, mászásra, húzásra, tolásra, hajolásra és emelésre.

Miért káros, hogy szervezetünk nem kapja meg a megfelelő terhelést? Minden szövetünket a számára megfelelő inger készteti fejlődésre, épülésre, erősödésre. Ennek hiányában, sajnos, izmaink, csontjaink, inaink, szalagjaink, ízületeink nem jutnak megfelelő mennyiségű tápanyaghoz, feszesek, merevek, sérülékenyek lesznek.

Szervezetünk feleslegesnek ítéli őket, ezért lebontja őket. Az ülőmunkával, egyoldalú munkavégzéssel kapcsolatban rendszeresen felmerül a helyes munkavégzési pozíció kérdése. Persze beszélhetünk ergonomikus munkakörnyezetről, de szervezetünkre nézve minden hosszú távon fenntartott pozíció káros, legyen az bármilyen helyes vagy ergonomikus, hiszen mindig ugyanazokat az izmokat, szöveteket terheljük.

Ezek a túlterhelt sturktúrák feszesek, merevek lesznek, a többi pedig elsorvad. Ennek eredményeként mozgásszervi problémák alakulnak ki, izomegyensúly-megbomlások, izomrövidülések jönnek létre. Talán sokan ismerjük, jobb esetben csak hallásból, a derékpanaszokat, ízületi kopásokat, meszesedéseket és porckorongsérvet. Mit tehetünk, hogy mindezt megelőzzük? A legjobb döntés az életmódváltás, a változatos és mindennapos mozgás beiktatása az életünkbe.

Természetesen már azzal is sokat tehetünk, ha munka közben odafigyelünk, hogy ne töltsünk órákat egy bizonyos pozícióban. Próbáljuk megváltoztatni a helyzetünket ülésben is. Ha tehetjük, álljunk fel, sétáljunk egy kicsit, mozgassuk meg magunkat. Erre tökéletes a rövid irodaitorna-videók gyakorlatainak elvégzése. Próbáljunk minél többet és minél változatosabban mozogni, de ha tehetjük, mindennap mozgassuk át ízületeinket, izmainkat egészségünk megőrzése érdekében!

A Gyulai Egészségfejlesztési Iroda YouTube-csatornáján is megtalálható egy tornavideó, amely pár perc alatt elvégezhető akár az irodában is.

Morik Dorottya

Gyulai Egészségfejlesztési Iroda

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)