Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyaloglás bármely életkorban elkezdhető

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. december 16. 17:26
A gyaloglás bármely életkorban elkezdhető
Ez a mozgásforma egyaránt erősíti a testet és a lelket

Az egyik legnépszerűbb szabadidősportnak számít a kocogás és a futás, hiszen aki le akarja vezetni a felgyülemlett stresszt, vagy fogyni szeretne, sokszor ezt a mozgásformát választja. Ehhez azonban sok mindenkinek nincs kedve vagy ereje, így jó, ha tudjuk, hogy a gyaloglás is kiváló edzésformaként szolgál.

A gyaloglás bármely életkorban elkezdhető és végezhető, mindazoknak ajánlható, akik mozgásszervi panaszokkal vagy akár túlsúllyal küzdenek, hiszen mindamellett, hogy zsíroldó és frissítő hatású, a betegségmegelőzésben és a stresszoldásban is jelentős szerepe van.

A gyaloglás sikerrel ellensúlyozhatja az ülő életmódot és az ebből fakadó egészségügyi problémákat, mert habár jelentős súlycsökkenést vagy izmosodást jellemzően nem lehet felmutatni ebben az esetben, mégis javítja az erőnlétet és a testtartást, növeli a tüdőkapacitást, illetve segíthet elkerülni a szív- és cukorbetegségeket. A rendszeres séta hatására sokkal frissebbnek és energikusabbnak érezhetjük magunkat, és kevésbé leszünk fogékonyak a fertőző betegségekre és megfázásokra. Az egyik legízületkímélőbb mozgásformaként tartjuk számon, emellett enyhíti a meglévő derékbántalmat és segíti a csontritkulás kialakulásának megelőzését is.

Sokféle típusú gyaloglás létezik, egészen a beszélgetős esti sétától az intenzívebb, edzésszerű gyaloglásig. Akármilyen céllal is végezzük, a séta megkezdése előtt mindenképpen érdemes bemelegíteni és pár praktikus gyakorlattal átmozgatni a lábizmokat, bokát, térdet, karokat és vállakat, de az edzés utáni nyújtást is szükséges elvégezni a másnapi izomláz elkerülése érdekében.

Az első néhány alkalommal figyeljük meg, hogy mi számunkra az ideális tempó és lépéshossz. A lábfájás elkerülésének érdekében, amikor lépünk, mindig a sarkunk érintkezzen először a talajjal. Ezen kívül érdemes változatos terepen sétálni, mert ebben az esetben kisebb az esélye annak, hogy megunjuk ezt a mozgásformát. Technikai segédeszközként használhatóak nordic walking botok is, amelyek dinamikát és ritmust adnak a gyaloglásnak, emellett többek között csökkentik a nyaki és vállfájdalmakat, valamint erősítik a váll- és lábizmokat is.

Ez az egyszerű mozgásforma tehát egyaránt erősíti a testet és a lelket, a rendszeresen, egyenletes intenzitással folytatott séta pedig számos egészségügyi ismérvvel bír.

Gyulai Egészségfejlesztési Iroda

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)