Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kenyér

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. augusztus 02. 10:00
A kenyér
Magyarországon ma is a táplálkozásunk fontos részét képezi

 

Fotó: pixabay.com

Augusztust Új kenyér havának is hívták elődeink. Augusztus 20-án kerül az asztalra a learatott gabonából készült új kenyér. Magyarországon a kenyér ma is a táplálkozásunk fontos részét képezi. Jelentőségére utal számos szólás is, melyet nap, mint nap használunk: kenyérre lehet kenni, megette kenyere javát, kenyeres pajtás, kenyérkereső.

A kenyér gabonafélék lisztjéből sült, erjesztett tészta. Az egészséges táplálkozási ajánlás szerint a napi energiaszükségletünk ötven százalékát a szénhidrátokkal kell fedeznünk. Szénhidrátszükségletünk felét pedig a kenyérfélék biztosítják. Ez körülbelül 20-25 dkg kenyérfogyasztást jelent naponta.

Az üzletekben nagy a kenyérkínálat. A barna, a félbarna vagy éppen a rozsból készült kenyér szénhidráttartalmát tekintve nem sokban különbözik egymástól, a rosttartalom tekintetében viszont igen. A vízben nem oldódó élelmi rostok elősegítik a vastagbél megfelelő működését, optimalizálják a táplálék emésztőtraktuson való áthaladásának idejét. Emellett megkötik a felesleges mennyiségű epesavakat, valamint a mérgező anyagcseretermékeket. A magas rostanyagtartalom miatt hamarabb jelentkezik a jóllakottság érzés. A rostok fokozott mennyiségű fogyasztása csökkenti a szérum LDL-koleszterin- és trigliceridszintjét.

A magasabb élelmirost-tartalmú kenyérféleségek több vitamint, főként B1-, B2- és B6-vitamint tartalmaznak, mint a fehérek. Az ásványi anyagok közül pedig a szelén, a cink, a magnézium és a káliumtartalmuk jelentősebb. Ezért sem indokolt kihagyni a napi étrendből a kenyérféléket.

A COVID-vírus miatti karantén idején sok finom kenyér receptje került fel a világhálóra, így ezúttal egy zsemlereceptet osztok meg az olvasókkal.

 

Teljes kiőrlésű zsemle házilag

Hozzávalók

  • 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 7 evőkanál joghurt (1 a kenéshez kell)
  • 6 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 késhegynyi szódabikarbóna
  • 2 kávéskanál só
  • 1 dl víz (langyos)
  • 1 db tojás

 

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Összekeverjük a lisztet, a sót, a szódabikarbónát (ha szeretjük, keverhetünk bele magokat). Hozzáadunk 6 evőkanál joghurtot, az olajat és annyi vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. 6 részre osztjuk, megkenjük a tetejüket tojással (a tojást összekeverhetjük 1 evőkanál joghurttal, szebb lesz tőle a zsemle). Ebből a mennyiségből 9-10 kisebb vagy 6 db nagy zsemle jön ki.

  • Energia:   3110 kcal
  • Fehérje:     77 g  
  • Zsír:       122 g
  • Szénhidrát: 400 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM