Fotó: pixabay.com
Augusztust Új kenyér havának is hívták elődeink. Augusztus 20-án kerül az asztalra a learatott gabonából készült új kenyér. Magyarországon a kenyér ma is a táplálkozásunk fontos részét képezi. Jelentőségére utal számos szólás is, melyet nap, mint nap használunk: kenyérre lehet kenni, megette kenyere javát, kenyeres pajtás, kenyérkereső.
A kenyér gabonafélék lisztjéből sült, erjesztett tészta. Az egészséges táplálkozási ajánlás szerint a napi energiaszükségletünk ötven százalékát a szénhidrátokkal kell fedeznünk. Szénhidrátszükségletünk felét pedig a kenyérfélék biztosítják. Ez körülbelül 20-25 dkg kenyérfogyasztást jelent naponta.
Az üzletekben nagy a kenyérkínálat. A barna, a félbarna vagy éppen a rozsból készült kenyér szénhidráttartalmát tekintve nem sokban különbözik egymástól, a rosttartalom tekintetében viszont igen. A vízben nem oldódó élelmi rostok elősegítik a vastagbél megfelelő működését, optimalizálják a táplálék emésztőtraktuson való áthaladásának idejét. Emellett megkötik a felesleges mennyiségű epesavakat, valamint a mérgező anyagcseretermékeket. A magas rostanyagtartalom miatt hamarabb jelentkezik a jóllakottság érzés. A rostok fokozott mennyiségű fogyasztása csökkenti a szérum LDL-koleszterin- és trigliceridszintjét.
A magasabb élelmirost-tartalmú kenyérféleségek több vitamint, főként B1-, B2- és B6-vitamint tartalmaznak, mint a fehérek. Az ásványi anyagok közül pedig a szelén, a cink, a magnézium és a káliumtartalmuk jelentősebb. Ezért sem indokolt kihagyni a napi étrendből a kenyérféléket.
A COVID-vírus miatti karantén idején sok finom kenyér receptje került fel a világhálóra, így ezúttal egy zsemlereceptet osztok meg az olvasókkal.
Teljes kiőrlésű zsemle házilag
Hozzávalók
- 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 evőkanál joghurt (1 a kenéshez kell)
- 6 evőkanál napraforgóolaj
- 2 késhegynyi szódabikarbóna
- 2 kávéskanál só
- 1 dl víz (langyos)
- 1 db tojás
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Összekeverjük a lisztet, a sót, a szódabikarbónát (ha szeretjük, keverhetünk bele magokat). Hozzáadunk 6 evőkanál joghurtot, az olajat és annyi vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. 6 részre osztjuk, megkenjük a tetejüket tojással (a tojást összekeverhetjük 1 evőkanál joghurttal, szebb lesz tőle a zsemle). Ebből a mennyiségből 9-10 kisebb vagy 6 db nagy zsemle jön ki.
- Energia: 3110 kcal
- Fehérje: 77 g
- Zsír: 122 g
- Szénhidrát: 400 g
Egészségükre!