Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A galagonya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2020. május 10. 10:00
A galagonya
Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, flavonoidokat és antioxidánsokat

 

Forrás: pixabay.com

A népi gyógyászatban leggyakrabban „szívgyógyszerként” alkalmazzák a galagonyát. A májusvirág, istenalma, isteni gyümölcs, gelegenye és giligán néven is ismert növény virága áprilisban, májusban nyílik. A virágos hajtásvéget májusban gyűjtik, míg a piros bogyós áltermést az első fagyok előtt, októberben szedik.

A növény közvetlenül erősíti a szívizomsejteket, növeli a szívizom munkabírását, tágítja az ereket, javítja a szívizom vérellátását és a szívösszehúzódások erősségét. Csökkenti a vérnyomást, és segít megelőzni az érelmeszesedést. E gyógyhatásnak különösen nagy hasznát veszik az enyhe szívbetegségben szenvedő betegek.

Hatóanyagai infarktus után a szívizomzat vérellátását, az ér újraképződését segítik elő. Nyugtató hatása miatt krónikus álmatlanság kezelésére is alkalmazzák.

Mivel a központi idegrendszerre hat, szédülést, szorongást, szapora szívdobogást és rövid légzést is lehet vele kezelni. Az ideges görcsök ellen is jó hatású. Stresszoldó, nyugtató, altató is hatása van. Változókorban csökkenti a hangulatváltozásokat, a hőhullámokat.

A galagonya nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és flavonoidokat, ezek a vegyületek hatékony antioxidánsok.

Mint számos gyógynövénynél, úgy a galagonyánál is igaz, hogy rövid kúrától nem várhatunk eredményt. Nagyon fontos a tartós, naponkénti alkalmazás. A galagonyáról úgy tartják, hogy a legbiztonságosabb gyógynövény, hisz mellékhatások még rendszeres használatánál sem jelentkeznek.

Terméséből készíthetünk likőrt vagy lekvárt.

 

Galagonyalekvár

Hozzávalók

  • 1 kg galagonyabogyó
  • kb. 30 dkg cukor
  • víz

Elkészítés

A megtisztított bogyót főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje. Tegyük hozzá a cukrot, majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön, állandóan kevergetve sűrítsük. Gőzöléssel tartósítsuk.

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)