képünk illusztráció
Forrás: pixabay.com
A szilva hazánk legelterjedtebb gyümölcse. Rengeteg fajtája ismeretes. Idén is roskadoznak a fák a terméstől. Használjuk ezt ki, és fogyasszunk belőle rendszeresen! Azért, mert gazdag ásványi anyagokban, mint a kálium, vas és fluor, cink. Sok benne a béta-karotin, a C és B6-vitamin a niacin, és a pantoténsav. Ezek elősegítik a szervezetben a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét. K-vitamint is tartalmaz, ami fontos a véralvadáshoz. Antioxidáns vegyületeinek köszönhetően támogatja az immunrendszert, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Rostjai és szorbitol tartalma segíti az egészséges bélműködést. (A szilvalekvárt már nagyszüleink is sikeresen alkalmazták a székrekedés kezelésére.)
A szilvát is sokféleképpen felhasználhatjuk. Fogyaszthatjuk nyersen - gyümölcsként, gyümölcssalátákba, főzve gyümölcslevesekbe, az aszalt szilva kitűnő rágcsálnivaló, de jól illik egyes húsételekhez is. Az aszalt szilvában is megvan minden tápanyag, ami a friss szilvában, de töményebb mennyiségben.
Szilvás-zabpelyhes sütemény
Hozzávalók (4 adag)
- 50 dkg szilva
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 kávéskanál kardamom
- Csillagánizs ízlés szerint
- 20 dkg cukor
- 25 dkg margarin
- 23 dkg zabpehely
- 11 dkg liszt
- 5 dkg dió
- 2 evőkanál méz
Elkészítés:
A szilvát kimagozzuk, és nagyobb darabokra vágjuk, majd összeforgatjuk a fűszerekkel, 5 dkg cukorral, pici sóval, és állni hagyjuk.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a zabpelyhet, a felaprított diót és a maradék cukrot.
A margarint felolvasztjuk, és a mézzel együtt a lisztes keverékhez adjuk.
Egy kisebb tepsit (kb. 20x20-as) kivajazunk, és a zabpelyhes massza felét belenyomkodjuk a tepsi aljára. Erre kenjük rá egyenletesen a fűszeres szilvát, majd a tetejére a maradék masszát úgy, hogy teljesen elfedje a szilvát.
180 fokon süssük 40-45 percig, amíg a teteje jó ropogósra sül.
- Energia: 4498 kcal
- Fehérje: 60 g
- Zsír: 221 g
- Szénhidrát: 607 g
Egészségükre!