Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A babaváró hitel

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Rontó Judit • MAGAZIN • 2019. április 27. 09:45
A babaváró hitel
Tudatos pénzügyek

Amióta elfogadta az Országgyűlés a babaváró hitel véglegesített formáját, nagyon sok megkeresés érkezik hozzánk, tanácsadókhoz. Miről is van szó? Nézzük meg röviden.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A babaváró hitelt minden magyar állampolgár vagy magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező igénybe veheti. Az igénylők csak házasok lehetnek, a házaspár hölgy tagjának első házasnak, és 18–41 év közöttinek kell lennie. Emellett az egyik félnek hároméves tb-jogviszonnyal kell rendelkeznie, a házaspárnak tagjainak nem lehet NAV-tartozása, nem szerepelhetnek KHR-listán (vagy régi BAR-listán), és büntetett előéletűek sem lehetnek.

Előírás továbbá, hogy nem állhat fent olyan körülmény, amely a gyermekvállalást lehetetlenné teszi. Az igénylőknek vállalniuk kell, hogy a kölcsönszerződés megkötése után a született vagy örökbefogadott gyermekeiket nagykorúvá válásukig vagy a szerződés megszűnéséig a saját háztartásukban nevelik.

A babaváró támogatás szabadon felhasználható, legfeljebb 10 millió kamatmentes személyi kölcsön, amelynek futamideje 20 év. A támogatás idén július 1-től 2022. december 31-ig igényelhető, tehát a megadott kezdő dátum előtt született gyermekek után visszamenőleg nem lehet igénybe venni.

Ha a házastársak nem a teljes összeget, azaz a 10 millió forintot veszik fel hitelként, a fennmaradó összeget később már nem igényelhetik. Érdemes tehát meggondolni, hogy mekkora összeget szeretnének elkölteni. 

A kamatmentesség feltétele, hogy legalább egy gyermek szülessen. Ha legalább egy gyermek nem születik meg öt éven belül, akkor nemcsak a tőketartozást, hanem a kamattámogatást is vissza kell fizetni. Ennek a mértéke nyilván akkor derül ki. A hitel kamata ötévente változhat, tehát a szerződés kondíciói öt év után megváltoznak. Hogy mennyivel nőhet a kamat, azt sajnos előre nem lehet megjósolni.

A hitelbírálat bankonként változhat. Ha az igénylők minden feltételnek megfelelnek, a hitel felvétele után a kölcsön elengedésére is lehetőség van. Az állam a gyermekvállalás teljesítésével a törlesztést felfüggeszti, a hitelt elengedi. Ez a gyermekek számától is függ.

Felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha nem teljesül a gyermekvállalás. Akkor piaci kamatozású személyi kölcsön lesz belőle.

Érdemes átgondolni, hogy a hitel miatt bevállalunk-e akár több gyereket, és hogy mire szeretnék a felvett összeget elkölteni. A döntés előtt mindenképpen kérjék ki tanácsadó véleményét, hiszen minden család helyzete más és más. Előfordulhat, hogy nem a hitel a legmegfelelőbb megoldás.

Ön milyen megoldást választana?

Ha felmerült bármilyen kérdése, vagy megosztaná tapasztalatait a cikk szerzőjével, az alábbi e-mail-címen tudja felvenni a kapcsolatot Rontó Judittal, az OVB fiókvezetőjével: judyt.ronto@gmail.com

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)