Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kötelező adategyeztetés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Rontó Judit • MAGAZIN • 2019. június 19. 13:45
Kötelező adategyeztetés
Tudatos pénzügyek

A legtöbb bank már hónapokkal ezelőtt kiküldte az értesítőt, hogy adategyeztetés miatt keressük fel a legközelebbi bankfiókot, vagy e-mailben, postai úton küldjük be okmányaink másolatát. Ám azoknak is érdemes bemenniük a számlavezető bankjukba, akik nem kaptak ilyen értesítőt.

Rontó Judit 

Fotó: Gyulai Hírlap 

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény kötelezi a pénzügyi intézményeket arra, hogy 2019. június 26-ig végezzék el a kötelező adategyeztetést valamennyi ügyfelük esetében. Ez vonatkozik a magán- és a jogi személyekre is.

Sok internetes oldalon az szerepel, hogy ez a kötelezettség csak a 2017. június előtt kötött szerződésekre vonatkozik, ám a bankok szerint mindenkinek érdemes részt vennie az adategyeztetésen, hiszen két év alatt bármilyen változás történhetett a személyes okmányokban. Előfordulhat például, hogy megváltozott a személyi igazolványunk száma vagy a lakcímünk, de ebbe a körbe tartozik a névváltozás vagy akár a kiemelt közszereplővé válás is.

Ha elmarad az adategyeztetés június 26-ig, a bankok zárolják a számlákat, sem utalni, sem pénzt felvenni nem lehet a bankkártyánkról. Ez Magyarországon több százezer embert érinthet.

Érdemes tehát bemenni a bankba, és érdeklődni, hogy ránk is vonatkozik-e az adategyeztetés kötelezettsége, és ha már bementünk, érdemes átnéznünk a folyószámlánkat is, hiszen akár jobb konstrukciót is találhatunk.

Ön volt már a bankjában?

Ha kérdése merül fel, vagy megosztaná tapasztalatait a cikk szerzőjével, az alábbi e-mail-címen tudja felvenni a kapcsolatot Rontó Judittal, az OVB fiókvezetőjével: judyt.ronto@gmail.com.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)