Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bekeményített a római szobor!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2018. november 06. 18:00
Bekeményített a római szobor!
Nem sikerült elmozdítani az Almásy-kastély bejáratából a térplasztikát

Állagvédelmi okokból új helyre, a Török torony átjárójába kívánták elmozdítani a gyulai múzeum egyetlen római kori szobrát. A több száz kilós térplasztika azonban nem kívánta elhagyni jelenlegi helyét, az Almásy-kastély főbejáratát. A november 6-i sikertelen kísérletet az elkövetkező napokban megismétlik.

ellenállónak bizonyult a szobor

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Egy „békának” becézett emelőszerkezet segítségével kívánták átvinni az Almásy-kastély főbejáratából a múzeum 150 évét feldolgozó időszaki kiállítás részét képező római kori szobrot a közeli Török torony alá. A térplasztika azonban nem adta meg magát: meg se mozdult. A helyszínen megtudtuk, ahhoz, hogy a műtárgyat átvigyék a torony átjárójába, egy „izmosabb” munkagépre lesz majd szükségük a látogatóközpont dolgozóinak. Ezt a következő napokban megpróbálják beszerezni.

A műveletre azért lett volna szükség, mert a restaurálásra felkért Agárdi Fanni, a Magyar Képzőművészeti Egyetem PhD-hallgatója, amikor elkészítette a dokumentációt, felhívta a figyelmet arra, hogy a szobor évtizedekig ki volt téve az időjárás negatív hatásainak, ezért olyan mértékben leromlott az állapota, hogy a konzerválás után semmiképp nem lenne szabad kitenni a kültéri időjárás viszontagságainak, az esőnek, a szélnek. Ennek érdekében, amíg be nem kerül az épületbe, a szabadban keresnek neki egy aránylag védett helyet.

A 2. században készült márványszobrot, amely minden bizonnyal egy tisztségviselőt ábrázol, Déva mellett találták az 1800-as években, az egykori Dacia provincia területén. A gyulai múzeumba egy erdélyi főúri hölgy, Tóti Eperjesy Ignáczné szül. Borbátvizi Bája Petronela felajánlásának és Mogyoróssy János közvetítésének köszönhetően került 1874-ben, amiként erről lapunkban már beszámoltunk. Sokáig a Dürer terem előtt hevert, ott nőtte be a moha.

A térplasztikát az teszi különlegessé, mondta kérdésünkre Liska András, hogy az alföldi múzeumok egyetlen olyan római kori szobra, amely majdhogynem egész alakos.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)