Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A vaj

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona • MAGAZIN • 2018. november 04. 15:00
A vaj
Fontos vitaminforrás

 

Forrás: Pixabay.com

A vajfogyasztás sokáig a jólét szimbólumának számított. Az utóbbi három évtizedben azonban csökkent a vaj népszerűsége.

A vaj magas energiatartalmú készítmény, ami csaknem 80 százalékos zsírtartalmának köszönhető. Egy zsiradék minőségét a telítettsége és a zsírsavak hossza határozza meg. A tejzsír főleg telített, kisebb mértékben egyszeresen telítetlen, és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, főleg linolsavat, az idegrendszer egészséges működéséhez fontos omega-3 zsírsavat.

A vaj, mint minden állati eredetű zsiradék, koleszterint is tartalmaz. Az egészségmegőrző táplálkozási ajánlás szerint napi 300 mg koleszterin elfogyasztása nem árt. Napi 20 g vaj (egy mini vaj) pedig csak 46 mg koleszterinterhelést jelent, így nem indokolt az étrendből kihagyni. Ezt erősíti az is, hogy a tejzsírban foszfolipidek (lecitin, kefalin) is találhatók, melyek emulgeáló hatásukkal a koleszterint oldatban tartják, így segítik a vér egyenletes zsírszállítását, és csökkentik annak lehetőségét, hogy a koleszterin az érfalra rakódjon.

A vaj fontos vitaminforrás. A zsírban oldódó vitaminok közül különösen az A- és D-vitamin, valamint kisebb mennyiségben az E-vitamin is megtalálható benne. Az A-vitamin a szem, a bőr- és a nyálkahártya épségéhez szükséges, emellett az immunrendszert is támogatja. A D-vitamin segíti a kalciumfelvételt, így a csontok és a fogak épségéhez elengedhetetlen. Az E-vitamin az avasodást gátolja, s szintén kiváló antioxidánshatású.

Csupán a szélsőségesen nagy mennyiségű és túl gyakori vajfogyasztástól kell óvakodni!

A vaj sokféleképpen felhasználható, sütésre, főzésre és kenőzsiradékként egyaránt. Kiváló vajkrémeket és töltelékeket készíthetünk belőle, süteményekhez édesítve, sültekhez különféle fűszerekkel ízesítve. Viszonylag alacsony hőmérsékleten túlhevül, ezért bő zsírban sütésre nem alkalmas.

 

Vajas burgonya

Hozzávalók:

1 kg burgonya (lehetőleg egyforma nagyságú)

10 dkg vaj

só, bors, rozmaring, bors

 

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, majd hosszában kettévágjuk. Mindegyiket vagdossuk be, vigyázva arra, hogy ne vágjuk át. Mennyiségtől függően egy jénait vagy egy gáztepsit nagyon vékonyan kivajazunk, majd egy nagyon pici olívaolajat is locsolunk bele. Lapjával lefelé belehelyezzük a burgonyát, fűszerezzük, majd mindegyik tetejére teszünk egy fokhagyma nagyságú vajdarabot. Előmelegített, 180 fokos sütőben légkeveréssel kb. fél óra alatt pirosra sütjük. Félidőben átkenjük még egy kicsit vajjal. Tálalhatjuk salátával, bármilyen mártogatóssal, de köretként is.

 

Energia:   1831 kcal

Fehérje:     20 g

Zsír:       100 g

Szénhidrát: 200 g

 

Citromos vajas keksz

 

Hozzávalók:

12 dkg vaj

20 dkg cukor

0.5 kávéskanál vanília kivonat

1 db tojás

½ db citromból nyert citromlé

1 citromból nyert citromhéj

28 dkg finomliszt

Negyed teáskanál sütőpor

2 késhegynyi szódabikarbóna

1 csipet só

10 dkg porcukor

 

Elkészítés:

A puha vajat keverőtálba tesszük, és a kristálycukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a citromlevet, a lereszelt héját, a vaníliát, a tojást, majd krémes masszát keverünk belőle. A lisztben elkeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd fokozatosan a masszához keverjük, és puha, formázható tésztát gyúrunk belőle. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztából dió nagyságú gömböket formázunk, majd  porcukorban alaposan meghempergetjük őket. A porcukorral bevont golyókat sütőpapírra tesszük, majd finoman megnyomjuk a tetejüket, hogy kicsit laposabbak legyenek. A sütőben kb. 10-12 perc alatt elkészülnek. (Nem kell őket barnára sütni, mert akkor kiszárad a tészta, és kemény lesz.) Ha már egy kis színt kaptak, és kemény a tetejük, akkor vesszük ki a tepsit.

 

Energia:       3453 kcal

Fehérje:       38,6 g

Zsír:         133,8 g

Szénhidrát:   514,8 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)