képünk illusztráció
Forrás: Drweil.com
Kicsi a bors, de erős – tartja a közmondás. A bors mintegy 3,5 százaléknyi illóolajat tartalmaz, ez kölcsönzi a csípősségét.
Vitaminokat (kolin, folsav, niacin, piridoxin, riboflavin, tiamin, A-, C-, E- és K-vitamin) és ásványi anyagokat (kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, cink) is találunk a borsban.
A szájba jutva az ízlelőbimbók stimulálásával javítja a gyomorban a gyomornedv termelődést, ezzel az emésztést. Összetevői elősegítik az epesav termelését a májban és az epe szekrécióját, így a bors a zsírok emésztését is segíti.
Antioxidánsvegyületei, főleg a piperin gátolja a tumorsejtek által előállított citokineket. Gátolja a rákos sejtek közötti kommunikációt ezáltal csökkenti a daganatok növekedésének esélyét.
Segíti a borssal együtt használt fűszerek hasznos anyagainak felszívódását.
Ételízesítés mellett gyógynövényként is számos panaszra, betegségre is alkalmazták elődeink. Vizes kivonatai antibakteriális hatásúak, teája külsőleg bedörzsölésre használható hajhullás esetén, belsőleg emésztési zavarok, köhögés, megfázás és láz kezelésére, toroköblögetőként torokfájás kezelésére.
Ez a sokoldalú fűszer szinte bármilyen ételhez adható: húshoz, halhoz, de salátaöntetekhez és bizonyos fűszeresebb süteményekhez is. A húsok pácolásához és sütés előtti fűszerezéséhez is remek, de főtt húsokhoz is gyakorta használjuk.
A magyar konyha is kifejezetten szeret ezzel a fűszerrel dolgozni. Elképzelhetetlen nélküle egy jó húsleves, a székelykáposzta vagy a kocsonya, de egy igazi töpörtyűs pogácsából se hiányozhat.
Gombakrémleves
Hozzávalók:
50 dkg csiperkegomba
1 közepes fej vöröshagyma
5 evőkanál olaj
1 evőkanál liszt
3 evőkanál tejföl
só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint
petrezselyemzöld ízlés szerint
Elkészítés:
A gombát alapos mosás után tetszőleges méretű darabkákra vágjuk. A hagymát felkockázzuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát, és addig pirítjuk lefedetlenül, amíg elfő a leve. Ekkor fűszerezzük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, lefedjük, és kb. 5-6 perc alatt puhára főzzük. Ezalatt a lisztet csomómentesre kavarjuk a tejföllel, felhígítjuk a gombalével, és hozzáöntjük a leveshez. Mixerrel pürésítjük. Ha túl sűrű lenne, hígíthatjuk további vízzel, akkor újból összeforraljuk. Ízlés szerint sózhatjuk is még. Tálaláskor meghintjük kevés frissen vágott petrezselyemzölddel.
Energia: 1229 kcal
Fehérje: 40 g
Zsír: 90 g
Szénhidrát: 50 g
Tepsis burgonya
Hozzávalók:
60 dkg burgonya
1 evőkanál olaj
10 dkg reszelt sajt
só, bors
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, és 2,5-3 mm vastag karikákra felszeleteljük. Egy fazékban feltesszük főni 2 csipet sóval és annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára főzzük, majd leszűrjük. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, kiolajazzuk, majd belerakjuk a leszűrt burgonyát. Kicsit összeforgatjuk az olajjal, és a sütőbe tesszük. 20 perc alatt megsütjük, majd kivesszük a sütőből. Meghintjük egy kis borssal, rászórjuk a reszelt sajtot, majd visszatoljuk a sütőbe, míg meg nem pirul. Forrón tálaljuk.
Energia: 581 kcal
Fehérje: 38 g
Zsír: 46 g
Szénhidrát: 124 g
Jó étvágyat!