képünk illusztráció
Forrás: Ruraldream.wordpress.com
A bab vagy népies nevén paszuly, fuszulyka éppen úgy, mint a borsó, a lencse és a szójabab, a hüvelyesek csoportjába tartozik. Hazánkba a török hódoltság idején került, nagy kerülővel, mivel őshazája Dél-Amerika. A bab könnyen szállítható, hiszen egy kis vászonzacskóban bárki bárhova magával viheti. Az őshazájában közel 4000 fajta bab ismeretes.
A szárazbab jelentős mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, de kiemelkedően magas a kálium, magnézium, foszfor és kalcium, cink, mangán és nikkel, a vitaminok közül a B1-, B2-vitamin és a folsavtartalma.
Fehérje összetételük igen hasonló az állati eredetű komplett fehérjékéhez, így kiváló húspótló ételek készülhetnek belőlük.
Élelmirost is sok van benne, elsősorban cellulóz, amely emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol a baktériumok erős gázképződéssel bontják. Alapos főzéssel elejét vehetjük e kellemetlen jelenségnek és az így felpuhított héj nem gátolja, hanem serkenti a bélműködést.
Az emésztőrendszer megbetegedéseiben szenvedőknek viszont kerülni kell a szárazbab fogyasztását egyéb összetevői miatt, még áttört formában is panaszt okozhat. Szeléntartalmánál fogva erősíti az immunrendszert. Érdemes legalább hetente egyszer fogyasztani.
A babhoz a legjobban a zöldfűszerek illenek. Ilyen a zsálya, a rozmaring, a kakukkfű, a babérlevél vagy a borsikafű. A magyar és nemzetközi konyha igen sokféleképp képes ezt a zöldséget elkészíteni. A magyar konyhában leginkább leves vagy sólet formájában van jelen, de készíthető belőle főzelék, saláta is.
Szárazbab fasírt
Hozzávalók:
25 dkg szárazbab
2 db nagyobb burgonya
fél mokkáskanál curry
őrölt fekete bors ízlés szerint
fél mokkáskanál koriander
vagy ízlés szerint más fűszer
só
3 evőkanál liszt
Elkészítés:
Áztassuk be a babot meleg vízbe este és hagyjuk ázni reggelig, majd öntsük le a vizet a babról, mossuk meg és tegyük fel főni. Ha megfőtt daráljuk le vagy, pépesítsük robotgéppel. Tisztítsuk meg a burgonyát, főzzük meg és pürésítsük. Majd keverjük össze a burgonyapürét a babpürével, fűszerezzük sóval, borssal, koriander és curryvel. Formázzunk Fasírtokat a masszából és forgassuk meg lisztben. Tegyük a fasírtokat sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük előmelegített sütőben 180 fokon, ameddig jól megpirulnak. Kisüthetjük olajban is.
Energia: 1305 kcal
Fehérje: 67 g
Zsír: 3 g
Szénhidrát: 243 g
Hamis gesztenyepüré
Hozzávalók:
50 dkg barnabab
15 dkg porcukor
2 evőkanál vaníliás cukor
0,5 dl rum
Elkészítés:
A babot alaposan megfőzzük, majd lecsöpögtetjük, majd még melegen átpasszírozzuk, és a masszát hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt pépet homogén krémmé keverjük a porcukorral és a rummal. Ízesítjük vaníliás cukorral és egy egész pici csipet sóval. Átkeverjük, gombócokat kanalazunk belőle, és tejszínhabbal tálaljuk.
Energia: 2667 kcal
Fehérje: 110 g
Zsír: 5 g
Szénhidrát: 490 g
Jó étvágyat!