Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés:
oldalakon
dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szárazbab

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. november 26. 10:00
A szárazbab
Vitaminokban, élelmi rostokban és komplett fehérjében gazdag
____Eredeti-szarazbab.jpg

képünk illusztráció

Forrás: Ruraldream.wordpress.com

A bab vagy népies nevén paszuly, fuszulyka éppen úgy, mint a borsó, a lencse és a szójabab, a hüvelyesek csoportjába tartozik. Hazánkba a török hódoltság idején került, nagy kerülővel, mivel őshazája Dél-Amerika. A bab könnyen szállítható, hiszen egy kis vászonzacskóban bárki bárhova magával viheti. Az őshazájában közel 4000 fajta bab ismeretes.

A szárazbab jelentős mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, de kiemelkedően magas a kálium, magnézium, foszfor és kalcium, cink, mangán és nikkel, a vitaminok közül a B1-, B2-vitamin és a folsavtartalma.

Fehérje összetételük igen hasonló az állati eredetű komplett fehérjékéhez, így kiváló húspótló ételek készülhetnek belőlük.

Élelmirost is sok van benne, elsősorban cellulóz, amely emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol a baktériumok erős gázképződéssel bontják. Alapos főzéssel elejét vehetjük e kellemetlen jelenségnek és az így felpuhított héj nem gátolja, hanem serkenti a bélműködést.

Az emésztőrendszer megbetegedéseiben szenvedőknek viszont kerülni kell a szárazbab fogyasztását egyéb összetevői miatt, még áttört formában is panaszt okozhat. Szeléntartalmánál fogva erősíti az immunrendszert. Érdemes legalább hetente egyszer fogyasztani.

A babhoz a legjobban a zöldfűszerek illenek. Ilyen a zsálya, a rozmaring, a kakukkfű, a babérlevél vagy a borsikafű. A magyar és nemzetközi konyha igen sokféleképp képes ezt a zöldséget elkészíteni. A magyar konyhában leginkább leves vagy sólet formájában van jelen, de készíthető belőle főzelék, saláta is.

 

Szárazbab fasírt

Hozzávalók:

25 dkg szárazbab

2 db nagyobb burgonya

fél mokkáskanál curry

őrölt fekete bors ízlés szerint

fél mokkáskanál koriander

vagy ízlés szerint más fűszer

3 evőkanál liszt

 

Elkészítés:

Áztassuk be a babot meleg vízbe este és hagyjuk ázni reggelig, majd öntsük le a vizet a babról, mossuk meg és tegyük fel főni. Ha megfőtt daráljuk le vagy, pépesítsük robotgéppel. Tisztítsuk meg a burgonyát, főzzük meg és pürésítsük. Majd keverjük össze a burgonyapürét a babpürével, fűszerezzük sóval, borssal, koriander és curryvel. Formázzunk Fasírtokat a masszából és forgassuk meg lisztben. Tegyük a fasírtokat sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük előmelegített sütőben 180 fokon, ameddig jól megpirulnak. Kisüthetjük olajban is.

 

Energia:   1305 kcal

Fehérje:     67 g

Zsír:         3 g

Szénhidrát: 243 g

 

Hamis gesztenyepüré

Hozzávalók:

50 dkg barnabab

15 dkg porcukor

2 evőkanál vaníliás cukor

0,5 dl rum

 

Elkészítés:

A babot alaposan megfőzzük, majd lecsöpögtetjük, majd még melegen átpasszírozzuk, és a masszát hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt pépet homogén krémmé keverjük a porcukorral és a rummal. Ízesítjük vaníliás cukorral és egy egész pici csipet sóval. Átkeverjük, gombócokat kanalazunk belőle, és tejszínhabbal tálaljuk.

 

Energia:   2667 kcal

Fehérje:    110 g

Zsír:         5 g

Szénhidrát: 490 g

 

Jó étvágyat!

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.
Jöhet a süti?
Részletek KÉREM