Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A spenót

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. november 12. 10:00
A spenót
Támogatja a máj méregtelenítő funkcióját
____Eredeti-spenot.jpg

Képünk Illusztráció

Forrás: Vegetables.co.nz

A spenót könnyen emészthető, kalóriában szegény, vitaminokban, antioxidánsokban gazdag növény. Sok karotinoidot (festékanyag) tartalmaz, de gazdag flavonoidokban, klorofillban és folsavban is.

A-provitamin, illetve E- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően jelentős a daganatmegelőző hatása. Az egyik legmagasabb K-vitamin-tartalmú zöldségünk. A spenót zöld levelei számtalan ásványi anyagot, például kalciumot, káliumot, magnéziumotot tartalmaz. Vas is van benne, de nem olyan kiugró mértékben, mint az a köztudatban elterjedt. Magas oxálsavtartalma is gátolja a kalcium és a vas felszívódását, és az arra érzékenyeknél elősegítheti a vesekőképződést is. Ráadásul főzés, hőkezelés során ez a hatása felerősödik.

A spenót rostjai révén kiváló emésztésserkentő és a vastagbéltisztító hatású. Támogatja a máj méregtelenítő funkcióját.

A fiatal, friss, élénkzöld spenótleveleket fogyaszthatjuk nyersen salátákban, míg az öregebb, mélyzöld leveleket párolva, főzve.

 

Spenótos lasagne

Hozzávalók:

Sajtos besamelmártáshoz:

10 dkg vaj

1 l tej

3 púpozott evőkanál liszt

1 kávéskanál só

bors

1 késhegynyi szerecsendió

15 dkg trappista sajt

 

Rétegekhez:

1 kg spenót (friss)

1 kávéskanál szódabikarbóna

10 dkg vaj

bors

5 gerezd fokhagyma

25 dkg lasagne-tészta (15 lap)

10 dkg sajt

 

Elkészítés:

Egy nagy fazékban vizet forralunk a sóval és a szódabikarbónával. Amikor forr, 2 percre beletesszük a megtisztított spenót leveleket, majd szűrőbe téve jól lecsepegtetjük. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a lecsepegtetett spenótot, a zúzott fokhagymát, sót, borsot, jól átforgatjuk, és kicsit hűlni hagyjuk.

A tésztát forrásban lévő sós, olajos vízben 10 perc alatt megfőzzük, leöblítjük, majd papírtörlőn egyesével leitatjuk a nedvességet róla, és a felhasználásig kissé olajos tálcára terítjük.

A mártáshoz egy edényben felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és zsemleszínűre pirítjuk, majd a tejjel folyamatosan kevergetve pár perc alatt besűrítjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A tűzről levéve belekeverjük a reszelt sajtot is.

Összeállítás:

A tepsit vajjal kikenjük, belekenünk kb. 3 evőkanál mártást, erre ráterítünk 1 sor tésztalapot. Ezt is megkenjük egy adag mártással, beterítjük egy sor spenóttal, majd ismét tészta, mártás és spenót következik, amíg van hozzávalónk. Az alapanyagokat arányosan rakjuk az egyes rétegek között. A mártással úgy gazdálkodjunk, hogy a tetejére is jusson, a végén reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük. A sütőből kivéve kicsit állni hagyjuk, ha hűl, szebben lehet szeletelni.

 

Energia:    4350 kcal

Fehérje:    160 g

Zsír:       333 g

Szénhidrát: 303 g

 

 

Túrós-spenótos lepény

Hozzávalók a lepény tésztájához:

20 dkg liszt

csipetnyi só

csipetnyi bors

10 dkg vaj

4-5 evőkanál hideg víz

 

Hozzávalók a spenótos-túrós töltelékhez:

15 dkg túró

2 db tojás

1 kis fej vöröshagyma

bors

szerecsendió

1 dl főzőtejszín

10 dkg reszelt mozzarella

25 dkg mirelit spenótpüré

 

Elkészítés:

A mirelit spenótot felolvasztjuk. A lepényhez a vajat elmorzsoljuk a liszttel. Sóval, borssal ízesítjük, és 1-2 evőkanál hideg víz hozzáadásával összegyúrjuk, majd kinyújtjuk, hogy a lepénysütőt kibélelhessük vele úgy, hogy pereme is legyen. Villával megszurkáljuk, és meleg sütőbe téve elősütjük.

Ezalatt egy serpenyőben, kevés olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát és a felengedett spenótot. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Néhány percig pároljuk, majd félretesszük hűlni. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a túrót, a tojásokat, egy kevés főzőtejszínt és a reszelt sajt felét. A masszát az elősütött tésztára öntjük, és előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Ezután megszórjuk a maradék reszelt sajttal, és visszatesszük még addig sülni, amíg a sajt a tetején megpirul.

 

Energia:   2537 kcal

Fehérje:     92 g

Zsír:       158 g

Szénhidrát: 168 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)