Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az afrikai Milán vezette fel a lampionos ünneplőket Németváros főutcáján

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2017. november 12. 09:00
Az afrikai Milán vezette fel a lampionos ünneplőket Németváros főutcáján
Szent Márton napján megünnepelték és kitüntették, de nem ették meg az óriáslibát

Díszes szekérkén vonultatták fel az idei gyulai libamérés győztesét, a 6 kiló 80 dekát nyomó kétéves Milánt Németváros főutcáján Szent Márton napján, november 11-én este. Az afrikai szürke libát hatalmas tömeg kísérte el az Apor téren felállított színpadig, ahol díjátadással színesített ünnepi köszöntőket és kiselőadásokat követhetett figyelemmel a több száz részvevő.

DÍSZES SZEKÉRKÉN VONULTATTÁK FEL AZ IDEI GYULAI LIBAMÉRÉS GYŐZTESÉT

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A bor és a lúd évezredei

Szent Márton napján már az elmúlt években is sokan sétáltak végig lampionokkal a kezükben Németváros főutcáján, idén azonban még a korábbiaknál is többen. Milán ludat követve kicsik és nagyok együtt indultak el a németvárosi óvoda életfinomságokkal megrakott sátrai alól az Apor térre, pontban délután 5 órakor, hogy megadják a tiszteletet sváb elődeiknek azzal, hogy továbbörökítik nagy gonddal kifinomított népi hagyományaikat.

Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere először is boldog névnapot kívánt a Márton nevű jelenlévőknek, majd elmondta, hogy azok a népi hagyományok, amelyeket a gyermekek évről évre ezen a napon megismerhetnek, évezredek óta fennállnak. Hisz ez az időszak már a római korban is ünneplésre adott okot, és mi, magyarok is népszokásokat kapcsolunk hozzá közel egy évezrede. Novemberben kezdődött a gazdasági esztendő vége, a cselédek ekkor kapták meg egész évi bérüket, ami mellé gyakran egy kövér libát is a hónuk alá csaptak. A tél közeledtével a régiek levágták a felhizlalt szárnyasokat és megkóstolták az újbort, idézte fel az előzményeket a polgármester.

 

____Eredeti-GYHRCSD004.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Vigyünk magunkkal Márton jólelkűségét!

Az ünnepnek nagyon komoly keresztény tradíciói is vannak, amelyek szinte mind Szent Márton püspökhöz kapcsolódnak, akihez szintén erősen kötődik a liba mint szimbólum, mutatott rá az elöljáró. Márton egy rendkívül szerény ember volt, így amikor hírül vette, hogy püspökké akarják választani, elbújt a libák óljában, ám a ludak erős szárnycsapásaikkal felhívták búvóhelyére a figyelmet. Szent Márton tehát nem kerülhette el a püspöki szolgálatot.

Nemcsak hogy szerény volt, de nagyon jólelkű is, mutatott rá Görgényi Ernő. Az egyik legnevezetesebb monda éppen arról szól, hogy egyszer, amikor kilépett a templomból, megpillantott egy meztelen koldust, akit nagyon megsajnált. Ekkor kardjával kettévágta a magán lévő köpenyt, és felét ráterítette a nincstelenre. Egy későbbi éjjelen hallotta, amint Jézus arról beszélt apostolainak, hogy a köpeny, ami rajta van, nem mástól, mint Mártontól származik.

– Azt kívánom, ne csak a néphagyományokat és népszokásokat, hanem a jólelkűségnek ezt a nemes tradícióját is vigyék magukkal a gyermekek – zárta köszöntőjét a polgármester.

 

____Eredeti-GYHRCSD030.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Milán is szerénykedett: majdhogynem megszökött a díjátadás elől

A gyulai Szent Márton napi ünnepségek 25. évfordulójára három pályázatot írtak ki, ismertette Szilágyiné Solymosi Mária óvodavezető. Az első egy irodalmi pályázat volt, amelyet Dézsi János, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója, Kovács Lajosné, Gyula város kulturális osztályának nyugalmazott főtanácsosa és a K. Scriffert kör elnöke, valamint Fenyvesiné Magyarosi Erzsébet pedagógus bírált el. Ezt a vetélkedőt Gál Máté Márton nyerte meg. Második helyen Megyesi Dorka végzett, harmadik pedig Balog Bernadett lett. A különdíjat a K. Schriffert kör ajánlotta fel, és Nagyné Ildikóhoz került.

A szépíróversenyre tizenhatan neveztek be, a zsűriben Gál András rajztanár, Jász Jana művésztanár és Fazekas Sándorné, a németvárosi óvoda nyugalmazott vezetője foglalt helyett.

A triász Fekete Gréta teljesítményét találta a legkimagaslóbbnak, mögötte Petrovszki Laura végzett, a harmadik díjjal pedig Krajcsik Ritát tüntették ki.

A szombat délelőtti süteményverseny kreációinak az ősz ízvilágát kellett megjeleníteniük. A kiírásra, bár követelménye nem volt a legkönnyebb, tizenöt süti érkezett be. A legfinomabb édességgel Kempfné Gombos Alexandra örvendeztette meg a kóstolókat, második helyen Gerebenics Jánosné végzett, a harmadikon pedig Hack Józsefné.

A legnehezebb lúd vándorserlegét idén 15. alkalommal nyújtották át. A 30 ezer forint értékű ajándékkosarat Nyistyár Dániel kétéves afrikai szürke lúdja érdemelte ki 6 kiló 80 dekájával. A lampionos menetet felvezető csinos liba azonban nehezen viselte a reflektorfényt és a feltartozhatatlanul rászegeződő tekinteteket, hisz a nagy menetelés előtt majdhogynem meglógott díszes szekérkéjéből. Remélhetően nem lett belőle tegnap vacsora, büntiből sem.

A díjakat Mittag Mónika, Gyula Város Német Nemzetiségű Önkormányzatának elnöke adta át.

 

____Eredeti-GYHRCSD064.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A mécsesek fénye átköltözött a szívekbe

Az Implom József iskola 6. A német nemzetiségi osztálya diákjainak előadása előtt az egybegyűlteket Szauer Ágnes, a Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ referense üdvözölte, németül. Szót kapott Szikes Márton nemzetiségi képviselő is, aki főként a Mártonokhoz intézte gondolatait, akiket nem csupán egy kedves kis verssel, hanem egy üveg borral is meg szeretett volna ajándékozni. De mivel a jelentkezők még nem lépték át a nagykorúság küszöbét, az üvegeket eltette, helyettük egy-egy tábla csokival lepte meg kis druszáit.

A szabadtéri programot a németvárosi óvoda pedagógusainak árnyjátéka és a Márton napi dal közös eléneklése zárta az Apor téren. Ezt követően az egybegyűltek eloltották a mécsesek lángját, hogy egy éven át szívünkben égjen tovább a szeretet fénye.

A kitartóbbaknak Tracsek Oszkár káplán Szent Márton püspök életéről és jótetteiről beszélt a németvárosi katolikus templomban, ahol az őshazából Gyulára költözött svábok Szent Mártonról készült festményére is vethettek egy pillantást az érdeklődők. 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)