képünk illusztráció
Forrás: Stainlesssteelthumb.com
A mángold formája egy megnyúlt kínai kelhez hasonlít. Tavasz végén vetik, júliustól késő őszig növeszt ízletes leveleket. Egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait.
Itthon kétféle mángoldot termesztenek: a spenóthoz hasonló kinézetű levé-l vagy metélőmángoldot, valamit a száráért termesztett bordás mángoldot, melyet könnyű felismerni vastag piros (esetleg fehér vagy sárga) levélnyeléről.
A mángold különösen gazdag A-, C-, E- és K-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban. A felsoroltakon kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket, illetve sokféle B-vitamint.
A mángold bővelkedik antioxidánsokban, ezért is segíti elő a szervezet rákbetegség elleni védekezését. A kutatások elsősorban a tüdő-, a hasnyálmirigy-, a húgyhólyag- és a prosztatarák esetén számoltak be jótékony hatásáról.
Vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekeknek, kismamáknak, időseknek és betegségből felgyógyulóknak.
A mángold enyhén kesernyés, sós jellegű ízével jól helyettesíti a spenótot. A nyelet és a levelet egyaránt felhasználhatjuk. Akit a keserű íz zavar, rövid előfőzés után öntse le az első főzővizet, majd folytassa az étel készítését a recept utasításai szerint.
Ízesíthetjük bátran fokhagymával, majoránnával és más, ízlésünknek megfelelő fűszerrel. Használjuk salátába, tegyünk belőle a zöldséglevesbe. A nyélből készíthetünk magában vagy más levélzöldséggel keverten főzeléket, használhatjuk rakott ételekbe.
A levélnyélből üdítő italokat, kompótot és süteményeket is készíthetünk a rebarbarához hasonló módon.
Mángoldos csirkemell
Hozzávalók:
4 db csirkemell
4–8 db mángold
8 szelet sajt
4 evőkanál olaj
só
bors
Elkészítés:
A megmosott és szárazra törölt csirkemelleket felszeleteljük, kiklopfoljuk, megsózzuk és megborsozzuk. A mángold közepén lévő kemény részt kivágjuk, és forró vízben 2-3 perc alatt előfőzzük (akkor jó, ha kellően formálható, de nem főtt szét). Mindegyik szelet húsra egy mángoldlevelet terítünk, ráteszünk 1-2 szelet sajtot, majd mindegyiket feltekerjük, mint egy roládot. 4 evőkanál olajjal kikenünk egy kisebb tepsit, és beletesszük a húsokat. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Energia: 2000 kcal
Fehérje: 230 g
Zsír: 113 g
Szénhidrát: 27 g
Jó étvágyat!