Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A mángold

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. szeptember 24. 10:00
A mángold
Vastartalma miatt fogyasztása javasolt fejlődésben levő gyermekeknek, kismamáknak és időseknek
____Eredeti-mangold.JPG

képünk illusztráció

Forrás: Stainlesssteelthumb.com

A mángold formája egy megnyúlt kínai kelhez hasonlít. Tavasz végén vetik, júliustól késő őszig növeszt ízletes leveleket. Egyesíti magában a spenót, a spárga és a rebarbara tulajdonságait.

Itthon kétféle mángoldot termesztenek: a spenóthoz hasonló kinézetű levé-l vagy metélőmángoldot, valamit a száráért termesztett bordás mángoldot, melyet könnyű felismerni vastag piros (esetleg fehér vagy sárga) levélnyeléről.

A mángold különösen gazdag A-, C-, E- és K-vitaminban, magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban. A felsoroltakon kívül figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket, illetve sokféle B-vitamint.

A mángold bővelkedik antioxidánsokban, ezért is segíti elő a szervezet rákbetegség elleni védekezését. A kutatások elsősorban a tüdő-, a hasnyálmirigy-, a húgyhólyag- és a prosztatarák esetén számoltak be jótékony hatásáról.

Vastartalma miatt fogyasztása kifejezetten javasolt fejlődésben levő gyermekeknek, kismamáknak, időseknek és betegségből felgyógyulóknak.

A mángold enyhén kesernyés, sós jellegű ízével jól helyettesíti a spenótot. A nyelet és a levelet egyaránt felhasználhatjuk. Akit a keserű íz zavar, rövid előfőzés után öntse le az első főzővizet, majd folytassa az étel készítését a recept utasításai szerint.

Ízesíthetjük bátran fokhagymával, majoránnával és más, ízlésünknek megfelelő fűszerrel. Használjuk salátába, tegyünk belőle a zöldséglevesbe. A nyélből készíthetünk magában vagy más levélzöldséggel keverten főzeléket, használhatjuk rakott ételekbe.

A levélnyélből üdítő italokat, kompótot és süteményeket is készíthetünk a rebarbarához hasonló módon.

 

Mángoldos csirkemell

Hozzávalók:

4 db csirkemell

4–8 db mángold

8 szelet sajt

4 evőkanál olaj

bors

 

Elkészítés:

A megmosott és szárazra törölt csirkemelleket felszeleteljük, kiklopfoljuk, megsózzuk és megborsozzuk. A mángold közepén lévő kemény részt kivágjuk, és forró vízben 2-3 perc alatt előfőzzük (akkor jó, ha kellően formálható, de nem főtt szét). Mindegyik szelet húsra egy mángoldlevelet terítünk, ráteszünk 1-2 szelet sajtot, majd mindegyiket feltekerjük, mint egy roládot. 4 evőkanál olajjal kikenünk egy kisebb tepsit, és beletesszük a húsokat. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.

 

Energia:  2000 kcal

Fehérje:   230 g

Zsír:      113 g

Szénhidrát: 27 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)