Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egy közösség, amelyet az alkotás szeretete hozott össze

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2017. augusztus 26. 16:05
Egy közösség, amelyet az alkotás szeretete hozott össze
Diákok és nyugdíjasok is részt vettek idén a duzzasztó melletti alkotótáborban

Diákok is részt vettek a Gyulai Közművelődési és Vízimentő Egyesület, valamint a József Dezső Amatőr Szakkör és Alkotótábor Egyesület augusztusi alkotótáborában. Az ötnapos programnak idén is a duzzasztó melletti vendégház adott otthont, ahol a különféle festészeti technikák mellett az agyagozást is kipróbálhatták az érdeklődők.

Idén gyerekek is meghívást kaptak a táborba 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Gyerekek és felnőttek együtt alkottak 

Cs. Szabó András, a Gyulai Közművelődési és Vízimentő Egyesület elnöke lapunknak kifejtette: a József Dezső-egyesülettel együttműködésben szervezett tábor munkájába nemcsak a két szervezet tagjai kapcsolódhattak be, hanem bárki, akit érdekel a képzőművészet, és amatőrként fejlődni szeretne. Mint megtudtuk, idén huszonhárman jelentkeztek a programra, a résztvevők között kamuti, kevermesi és medgyesegyházi is akadt.

Az elnök kiemelte: idén újdonság volt, hogy diákok is alkottak a táborban. Az előzményekről elmondta: a gyerekek közül öten jutalmul, térítésmentesen vehettek részt a programon, a tanulókat a februári első Gyulai Civil Börzéhez kapcsolódó rajzpályázat nevezői közül választották ki.

Cs. Szabó András hangsúlyozta: szeretnék, ha egyre több gyerek kapna kedvet ahhoz, hogy jelentkezzen a táborba. Az elnök arról is beszámolt, hogy a diákok nagy lelkesedéssel festettek és agyagoztak a felnőttek társaságában, de az alkotómunka mellett – pihenésképpen – játékos programokon is részt vehettek.  

 

A tábor végén mindenki megmutatta, hogy mit alkotott 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A résztvevőknek bemutató előadásokat is szerveztek 

A táborozóknak az első napon Kalcsó József kétegyházi festőművész mutatta be, hogyan kell az olajfestékkel bánni. Az amatőr alkotók egymástól is elleshettek technikai fogásokat: Sütő Jánosné a mintázásról, Kovalovszkiné Arató Ilona a festőkés használatáról tartott bemutatót – avatott be a részletekbe az elnök. Azt is elmondta, a résztvevők az olaj mellett az akrilt és az akvarellt is kipróbálhatták.  

Hortobágyi Mártonné Benkő Jolán Kamutról érkezett a gyulai vendégházba. A nyugdíjas korú táborlakó lapunknak azt mesélte, régóta érdekli a művészet, korábban azonban a család és a munka mellett nem sok ideje jutott az alkotásra.

– Mindig is az volt a vágyam, hogy a képességeimet művészi szintre fejlesszem – árulta el. Elmondta: az alapokat Scholtz Endre békéscsabai művésztanártól leste el, majd a József Dezső-egyesület kurzusaiba is bekapcsolódott. Hozzáfűzte: évek óta visszajár a Fehér-Körös melletti vendégházba, itt ugyanis elmerülhet a festészetben.

 

Hortobágyi Mártonné Benkő Jolán Kamutról érkezett a táborba 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A táborban készült festményeket, kisplasztikákat kiállításon mutatják be

Cs. Szabó András érdeklődésünkre arról is beszélt, hogy a csaknem háromszáz tagot számláló közművelődési egyesületnek igen szerteágazó a tevékenységi köre: a képzőművész szakcsoport mellett táncos, fotós, illetve filmes, valamint szociális és vízimentő szakcsoport is működik a szervezeten belül.  

A táborban készült alkotásokat a nagyközönség is láthatja majd, a tárlat időpontjáról és helyéről azonban még nem tudtak biztosat mondani a szervezők. Ami azonban biztos, hogy a közművelődési egyesület néhány tagja legközelebb szeptember 2-án tart majd egy rögtönzött, egynapos kiállítást a Czene-tanyán.  

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)