Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szakrális képek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. december 18. 11:00
Szakrális képek
Közös évzáró kiállítása nyílt a Boróka egyesület és a József Dezső Szakkör alkotóinak

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Közös kiállítással zárta az évet a Boróka Kulturális Közhasznú Egyesület és a József Dezső Szakkör a Mogyoróssy János Városi Könyvtár előadótermében. A Forrás című tárlat december 17-én nyílt meg, anyagát tizenöt művész munkái közül válogatták ki.

A forrás gondolatteremtő erejéről és a művészeti alkotás befogadásáról beszélt a kiállítás megnyitóján Mitykó György, a Csabagyöngye Kulturális Központ kiállításszervezője. Úgy vélte, a munkák között nagyon sok szakrális kép is felfedezhető, ezek a karácsony közeledtével különösképpen megmelengetik az emberi szívet. Szólt arról is, hogy a művészet több mint szakmabeli tudás, és kifejtette, hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy elkülönüljön a többi mesterségtől, megkapja az őt megillető helyet.

Mitykó György az ars, vagyis a művészet szót is hosszasan értelmezte, példákkal támasztva alá mondanivalóját. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy a reneszánszban jelentek meg azok a művészek, többek között Arcimboldo, akik mertek a megszokottól, a hétköznapitól eltérőt mutatni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Méltatásában az alkotócsoportok szerepét, fontosságát is hangsúlyozta, de hozzátette, ezekből a közösségekből is érdemes kitekinteni, kirándulásokat tenni más irányzatokba. Mint mondta, a József Dezső Szakkörben is volt egy ilyen kitekintés, amikor a tagok a konstruktivizmust dolgozták fel. A Forrás című tárlat is a kísérletezések, kimozdulások egyik fejezete.

A Mogyoróssy-könyvtár kistermében Barna János, Béres Ildikó, Bíró Katalin, Hollósiné Mancz Fatime Nóra, Hortobágyiné Benkő Jolán, Marosán Rózsa, Nótárosné Tóth Erzsébet, Orestyákné Buka Mária, Orosz-Rokszin Tiffany, Séllei-Andruska Anna, Sütőné Jánosné Erzsébet, Szabó Anna, Szép Zoltán, Volent Katalin és Ungváriné Spiegel Julianna alkotásai január 17-ig tekinthetők meg díjtalanul.  

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az esemény részvevőit Szép Mária Terézia saját versével köszöntötte, Bokor Ildikó szervező, a Boróka egyesület elnöke pedig békés, áldott ünnepeket kívánt mindenkinek.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)