Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Konstruáltak a szakkörösök

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. július 05. 15:00
Konstruáltak a szakkörösök
Tárgy nélküli kép – a rendező forma címmel nyílt kiállítás a Pándy-galériában

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Lendületes, fiatalos művészeti alkotásokkal töltötte meg a Pándy-tagkórház galériájának terét a József Dezső szakkör tagsága. A Tárgy nélküli kép – a rendező forma című kiállítást, amely július 4-én nyílt meg, Novák Attila képzőművész, vizuálpedagógus ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Novák Attilát a József Dezső Amatőr Szakkör és Alkotótábor vezetője, Séllei-Andruska Anna hívta meg köreikbe, azzal a céllal, tartson nekik néhány építő jellegű foglalkozást. Együttműködésük, amely végül összetettebb lett a szándékoltnál, igen gyümölcsözőnek bizonyult. Egyik látványos eredménye a Pándy-galériában megnyílt kiállítás, amely az alkotócsapat rugalmasságának, nyitottságának és kísérletező kedvének cáfolhatatlan bizonyítéka.

Ünnepélyes megnyitóbeszédében a vizuálpedagógus képzőművész arról beszélt, mennyire konstruktív a világ, és hogy ezt a kör tagjainak mennyire plasztikusan sikerült vizualizálniuk. Így fogalmazott: az amatőr alkotó általában nem ilyen irányból közelíti meg a környezetét, azt ugyanis sokkal szervesebbnek látja, mint amilyen. Nem arra törekszik, hogy a kőkemény geometriát jelenítse meg, hanem hogy felmutassa ennek az ellenkezőjét. Úgy vélte, a szakkör tagjai joggal állíthatják: ők nem ebben a műfajban alkotnak, és nem is ebben érzik jól magukat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Novák Attila mégis örül annak, hogy a szakkörösök bekapcsolódtak abba a játékba, amelyhez ezúttal a konstruktivizmus adott feladatot, majd rátaláltak egy teljesen újszerű kifejezési formára, és ezt magukévá is tették. Ebbe a jelenlétük és a problémamegoldó képességük is beépült, hangsúlyozta vezetőjük. Mivel a művészet maga a szabadság, ha jól érzik magukat ezen az úton, nyugodtan menjenek tovább rajta, ha nem, az se baj.

A Pándy-galériában Béres Ildikó, Bíró Katalin, Cseke Mihályné, Hortobágyiné Benkő Jolán, Marosán Rózsa, Nótárosné Tóth Erzsébet, Orestyákné Buka Mária, Papp Mária, Peskay Ilona, Séllei-Andruska Anna, Sütő Jánosné, Szabó Anna, Steinné Ilona, Ungváriné Spiegel Julianna és Török Erzsébet művei tekinthetők meg. A válogatást valószínűleg más helyszíneken is be fogják mutatni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)