Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Emléktáblát avattak Kiss György tiszteletére

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2017. április 13. 19:36
Emléktáblát avattak Kiss György tiszteletére
A Munkácsy-díjas művész tábláját a Kohán Képtár homlokzatán helyeztél el

Emléktáblát kapott Kiss György április 13-án. A Munkácsy-díjas szobrász-, festő- és éremművésznek a Kohán Képtár főhomlokzatán állítottak emléket, amelyet Székely Árpád kezdeményezett, a költségeket pedig a család, a kérelmező és magánszemélyek állták. Az ünnepélyes avató Szomor István gordonkaművész játékával, valamint Kóra Katalin Bianka szavalatával indult, majd Krasznahorkai Géza nyugalmazott könyvtárigazgató emlékezett meg tavaly elhunyt barátjáról.

az emléktábla leleplezése (hamarosan teljes fotógalériánk látható lesz – a szerk.)

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kiss György a budapesti kőfaragó-szakiskolába járt, majd a Magyar Képzőművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol Kádár György tanította. Eleinte táblaképeket készített, majd az 1980-as évektől kezdve plasztikákkal és a szobrászattal foglalkozott. Jelentős az éremművészeti tevékenysége is, a Magyar Nemzeti Bank számos emlékérmet adott ki a tervei alapján.

– Jelet állítani jöttünk ide ma délután, egyben jelképet is – kezdte beszédét Krasznahorkai Géza. – Jelképét annak, hogy innen, a határmenti kisvárosból is eljuthat a legmagasabb szintekre az, akiben van kellő tehetség. Ez önmagában nem elegendő, hiszen kell hozzá szorgalom, kitartás és alázat. Utóbbit Gyurka különösen sokszor hangsúlyozta. Alázat a munkával, az emberekkel és az élettel szemben. Nem indult könnyen a sorsa, ugyanis elsőre nem vették fel a képzőművészeti főiskolára. Átment az első két szűrőn, a harmadikon viszont nem, tudta is, hogy miért: aktot kellett rajzolnia, amelyre Gyulán nem volt lehetősége.

– Nem keresett kifogásokat, hanem azt szűrte le ebből, hogy Budapesten kell maradnia, ha művésszé akar válni, képeznie kell magát és pótolnia kell a hiányosságait. Meg kellett teremtenie az anyagi hátteret, ezért jelentkezett kőfaragó szakmunkásnak. A meglehetősen erőt próbáló napok után nem pihenni vagy szórakozni ment, hanem szabadiskolákba és mesterekhez járt, megtanulta mindazt, amit akkor még nem tudott. Másodjára fel is vették a képzőművészeti főiskolába, majd el is végezte azt.

Krasznahorkai Géza kiemelte, hogy fiatal művészként nem volt egyszerű pályát kezdeni a ’60-as, ’70-es években, meglehetősen nehéz körülményeket kapott a kezdetekben. Kiss György ekkor sem hivatkozott a körülményekre, nem sajnáltatta magát. Hitt abban, hogy ha a munkát elvégzi, akkor annak eredménye lesz. Az egzisztenciális válsága akkor oldódott meg, amikor házasságot kötött, és családot alapított.

A művésznek rengeteg kiállítása volt – többek között külföldön is – de egyre kevésbé elégítette ki a két dimenzió: ekkor tért át a táblaképekről a plasztikákra. Munkái mindig visszavezethetők voltak a természethez, még akkor is, ha nem az volt az alkotásának fő témája. Egy idő után az elismerések is jöttek: Ferenczy Béni-díj, Tornyai-plakett és természetesen a Munkácsy-díj. Utóbbi azért különösen érdekes, mert ő még a Ferenczy Béni által készített érmet kapta meg, ezt követően pedig Kiss Györgyöt kérték fel, hogy készítse el a Munkácsy-díj érmét. A díjazottak azóta is az ő tervei alapján készült érméket veszik át.

A beszédet egy Kiss György-idézettel zárta a nyugalmazott igazgató, majd következett a Csőke Péter kőfaragó mester által készített tábla ünnepélyes leleplezése. Az avatás a család, a barátok és az emlékezők koszorúinak elhelyezésével zárult.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)