Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Diákoknak adtak elő a gyulai fogvatartottak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.KULTÚRA • 2016. június 07. 13:45
Diákoknak adtak elő a gyulai fogvatartottak
Sorstársaik verseiből álló előadásukat bűnmegelőzési céllal mutatták be az elítéltek
A Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartotti színjátszó köre, a Cella Hecc Társulat Miért ne kerülj börtönbe című, bűnmegelőzési célú előadását június 7-én mutatta be a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban. Az eseményen elsősorban 8–12. évfolyamos diákok, pedagógusok és oktatási intézmények vezetői vettek részt, a műsorban több egykori helyi elítélt szomorú és olykor megrázó költeményét mutatták be a helyi börtön lakói.
____Eredeti-IMG_5939.JPG

A Cella Hecc Társulat előadása a gyulai művelődési központban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

A program támogatója dr. Görgényi Ernő polgármester volt, és vendégként megjelentek a Békés Megyei Kormányhivatal, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, a Gyulai Törvényszék, a Békés Megyei Főügyészség, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Gyula Város Önkormányzata és a Békés Város Önkormányzat képviselői.

Az előadást Hafenscher Csaba Zoltán, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője indította diákokhoz intézett köszöntőjével. A börtönparancsnok szórakoztatón beszélt a fiataloknak a bűnmegelőzés direkt és indirekt formájáról, és elárulta nekik, hogy ő a helyi könyvtárban látta először az előadást, ami rá is nagy hatást gyakorolt és hozzátette: egy ilyen műsornál hatásosabban nem is lehetne bemutatni azt, hogy mi vár azokra, akik a rácsok mögé kerülnek.

A színészként bemutatkozó nyolc fogvatartott és a hozzájuk csatlakozott Beszerczey Attila színművész hatásos szavakkal szóltak közönségükhöz. – A kaptárban meg kell vívnod a saját harcodat. Itt nagyon sok időd van gondolkodni azon, hogy mit tettél és miért. Az elején mindenkit hibáztatsz, de eljön a pillanat, amikor rádöbbensz, hogy rajtad kívül senki más nem hibás. Csakis te hibáztál! Hogy miért? Szerintem azért, mert legyen valaki fiatal, középkorú vagy idős, mindenki érzi, mi a jó és mi a rossz, mit lehet és mit nem. Te döntesz, melyiket választod – hangzott el egyikük szájából.

Az egyórás produkciót vastaps fogadta, és a műsor után a szereplők egyike, Zoltán lapunknak elárulta, hogyan telt a felkészülés időszaka. – Egy másik darabbal együtt próbáltuk ezt, nagyjából két hónapja dolgozunk rajta. A felkészítőnk, Pocsai Ildikó osztotta szét a verseket, és sokat segített nekünk abban, hogyan éljük át, hogyan hangsúlyozzunk és hogyan vigyünk érzelmeket a sorok mögé. Minket is inspirál, hogy fiatalok nézik meg az előadást, akiket verseinkkel talán segítünk majd abban, hogy még egyértelműbb legyen számukra, melyik a helyes út – részletezte Zoltán.

A programot sajtótájékoztató zárta, amin Hafenscher Csaba Zoltántól megtudhattuk, hogy a prevenciós előadásnak többek között azért látták szükségét, mert jelenleg az országban 17500 fogvatartott tölti mindennapjait a börtönök falai között, akik közül mindössze ötvenen tényleges életfogytiglanosok.

– Az ötven elítélten kívül az összes többi fogvatartott visszakerül majd a társadalomba, és hasznos, ha civil segítséggel megvalósulhat egy-egy olyan program, aminek nyomán eszükbe sem jut majd olyat tenni, amivel újra a rácsok mögé kerülhetnek – jelentette ki az intézmény vezetője. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)