Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Érzékeny festészet: Sallai Lajos képeiből nyílt kiállítás Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőKULTÚRA • 2016. április 02. 23:00
Érzékeny festészet: Sallai Lajos képeiből nyílt kiállítás Gyulán
A Százéves cukrászdában a művész pasztell- és olajképeiből látható válogatás
Sallai Lajos megállítja az időt alkotásaival – mondta Fábián Irén festőművész az alkotó gyulai kiállításának április 1-jei megnyitóján. A Százéves (Reinhardt) cukrászdában a békéscsabai művész pasztell- és olajképeiből láthat válogatást a közönség.
____Eredeti-_DSC0199.JPG

Sallai Lajos és Fábián Irén a kiállítás megnyitóján 

Fotó: Gyulai Hírlap – M-P. J. 

Fábián Irén kitért rá: Sallai Lajossal régi ismeretség köti össze, hiszen együtt végezték el a szegedi tanárképző főiskolát. A megnyitóbeszédből kiderült: a csorvási születésű művész négyéves kora óta él Békéscsabán. Még diákévei alatt lett tagja a megyeszékhelyen működő képzőművészeti körnek, melyet Mokos József vezetett. Szegeden Fischer Ernő, Cs. Pataj Mihály és Vinkler László volt a mestere.

– A diploma megszerzése után visszatért Békéscsabára, ahol 36 évet töltött el általános és középiskolás diákok között. A tanári hivatás mellett alkotói tevékenységet is folytatott, ami az utóbbi húsz évben vált igazán intenzívvé – ismertette az alkotói pályát Fábián Irén.

Mint kifejtette, Sallai Lajos festészetét a természetelvű ábrázolásmód jellemzi, képein a táj és az ember kapcsolata jelenik meg. Mivel gyakori látogatója a művésztelepeknek, alkotásain Gemenc, a veránkai Duna-part, Bükkzsérc, a Balaton, a hajósi pincesor és a Háromszéki-medence éppúgy felfedezhető, mint az alföldi táj és a Tisza-part.  

– Az apró részleteket is megfigyeli, tökéletes rajztudása letisztult, kifinomult ábrázolással párosul – fogalmazott a tárlatot megnyitó festőművész, majd hozzátette: Sallai Lajos képeiről az érzékenység tükröződik vissza, színei visszafogottak, finomak, lágyak.

– Festményein valahová mindig odasüt a nap, amely sugarat ad, világító fényt, meleget ont, csillogtat és tükröztet – távoli templomtoronyra, domboldalra, túlsó partra, tisztásra, boglyákra, házak homlokzatára – mondta Fábián Irén.  

A kiállítás április 30-ig 10–18 óra között látogatható. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)