Borzsűrizés a gyulai Vigadóban
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba
Mint azt a zsűri elnökétől, Takács Ferenctől megtudtunk, a zsűrizés szempontjai minden évben ugyanazok. – Elsőként az ital tisztaságát vizsgáljuk meg, majd a színét, ezek után következik az illata, és végül a kóstolás. Utóbbinál a legfontosabb, hogy egészséges, tiszta és iható bor legyen, és lényeges szempont az is, hogy megvan-e benne annak a fajtának a karaktere, amivel a versenybe nevezték – részletezte a zsűri elnöke.
Idén közel 100 minta érkezett a megmérettetésre, amik között fehérborok, rozé és vörösbor is megtalálható volt a gyümölcsborok mellett. – Kóstoláskor mindig a száraz fehértől haladunk a rozén és a vörösökön át a desszertborokig. Évek óta itt zsűrizek, és mondhatom, hogy utóbbihoz a gyulaiaknak igen jó érzéke van, sok jó gyümölcsbort kóstoltam már itt – tette hozzá Takács Ferenc.
A zsűri elnöke lapunknak azt is elárulta, hogy az almából, meggyből, ribizliből készült borok mellett ivott már nálunk egresből, málnából, naspolyából, fügéből és rebararából készült bort is. Arra a kérdésre, hogy mi a jó bor első számú titka, Takács Ferenc elárulta, számára csakis akkor lehet a bor kitűnő minőségű, ha egészséges és tiszta gyümölcsből készül.
Idén a gyulaiak mellett érkeztek nevezések Békéscsabáról, Dobozról és Újkígyósról is, 18 fehér-, 46 vörösbor, 1 rozé és 33 gyümölcsbor „indult” a 44. gyulai borversenyen.
A nevezők
Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba