Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - 44. alkalommal rendeztek borversenyt Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E. HÍREK • 2016. április 02. 16:00
44. alkalommal rendeztek borversenyt Gyulán
Idén csaknem száz minta érkezett a megmérettetésre
Újra összemérték boraik ízét a gyulai gazdák április 1-jén a Vigadóban megrendezett városi borversenyen. A 44. alkalommal megtartott eseményen héttagú zsűri választotta ki a legfinomabb nedűket, köztük a társadalmi zsűri tagjai: Kepenyes Pál, Hunyadvári József, Péli István és Somi Attila. Az ítészek között minden évben neves borászok is helyet foglalnak, ezúttal Takács Ferenc, Niedermayer Ádám és Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend tagjai látogattak Gyulára a helyi italok kóstolására.
____Eredeti-GYHRCSD_025.JPG

Borzsűrizés a gyulai Vigadóban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Mint azt a zsűri elnökétől, Takács Ferenctől megtudtunk, a zsűrizés szempontjai minden évben ugyanazok. – Elsőként az ital tisztaságát vizsgáljuk meg, majd a színét, ezek után következik az illata, és végül a kóstolás. Utóbbinál a legfontosabb, hogy egészséges, tiszta és iható bor legyen, és lényeges szempont az is, hogy megvan-e benne annak a fajtának a karaktere, amivel a versenybe nevezték – részletezte a zsűri elnöke.

Idén közel 100 minta érkezett a megmérettetésre, amik között fehérborok, rozé és vörösbor is megtalálható volt a gyümölcsborok mellett. – Kóstoláskor mindig a száraz fehértől haladunk a rozén és a vörösökön át a desszertborokig. Évek óta itt zsűrizek, és mondhatom, hogy utóbbihoz a gyulaiaknak igen jó érzéke van, sok jó gyümölcsbort kóstoltam már itt – tette hozzá Takács Ferenc.

A zsűri elnöke lapunknak azt is elárulta, hogy az almából, meggyből, ribizliből készült borok mellett ivott már nálunk egresből, málnából, naspolyából, fügéből és rebararából készült bort is. Arra a kérdésre, hogy mi a jó bor első számú titka, Takács Ferenc elárulta, számára csakis akkor lehet a bor kitűnő minőségű, ha egészséges és tiszta gyümölcsből készül.

Idén a gyulaiak mellett érkeztek nevezések Békéscsabáról, Dobozról és Újkígyósról is, 18 fehér-, 46 vörösbor, 1 rozé és 33 gyümölcsbor „indult” a 44. gyulai borversenyen. 

 

____Eredeti-GYHRCSD_021.JPG

A nevezők

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)