Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kockától az aktig

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Cs. É. • KULTÚRA • 2016. február 08. 19:00
A kockától az aktig
Szőke Sándor az anatómia rejtelmeibe vezette be a Művészeti Akadémia és Szabadegyetem résztvevőit
Az alapoktól egészen a műalkotásig vezeti el az érdeklődőket az az októbertől márciusig tartó képzőművészeti előadás-sorozat, amelyet a József Dezső Egyesület szervez, és amelyen minden rajzolni, festeni szerető, a festészetet értő módon szemlélni vágyó részt vehet. A Nemzeti Kulturális Alap által megvalósuló, Művészeti Akadémia és Szabadegyetem elnevezésű rendezvénysorozatnak az Erkel Ferenc Multifunkcionális Térségi Közösségi Központ 201-es terme ad otthont.
____Eredeti-SAM_4261.jpg

Anatómiai foglalkozás 

Fotó: Gyulai Hírlap – Csomós Éva 

– Az előadássorozat hivatalosan nyolc alkalomból áll, de én még kettővel megtoldottam, így a színkeverést és színperspektívát is hozzávéve 10-re bővül a foglalkozások száma – magyarázza érdeklődésünkre Ócsai László, a József Dezső Amatőr Szakkör és Alkotótábor Egyesület elnöke.

Szőke Sándortól gyakorlati tanácsot is kérhettek a résztvevők 

A korábbi foglalkozásokon volt már szó az egyszerűsítésről, a geometriai ábrákról, a tér más-más meghatározásáról, végeztek képelemzéseket, foglalkoztak a perspektívával, ottjártunkkor pedig épp Szőke Sándor szobrász- és képzőművész segítette a résztvevők munkáját. A gyulai alkotóművész két alkalommal is a szabadegyetem vendége volt, először a művészeti anatómiáról tartott előadást, majd a gyakorlatban mutatott rá az alkotók rajzaiban jelentkező hibákra.

– Az anatómia tanulásában annak megértése lenne hasznos, hogy a csontok és az izmok miként állítják elő és segítik a mozgást. Ez a rajzoláson keresztül sokkal inkább rögzül, mint ha csak nézegetnénk a képeket – avatja be a részletekbe az olvasókat Szőke Sándor. – A probléma alapvetően arról szól, hogy az embert úgy látjuk, mintha egy csendélet le lenne takarva, és mi nem tudjuk, hogy a lepel alatt alma van vagy tojás. Ezért kell kicsit alánézni, hogy így is értelmezhető legyen – fűzi hozzá az általános ábrázolási hibákról érdeklődő kérdésre.

A képzések során a mintegy 30 rendszeresen járó alkotónak egy óra áll rendelkezésére ahhoz, hogy az épp aktuális témát papírra rajzolja. Ebben az esetben a csupasz csontozat, valamint a beburkolt csontozatú modell egymás melletti ábrázolása a feladat.

Szőke Sándor megítélése szerint az anatómiát évekig lenne szükséges tanulni, ám itt mindenki a maga tempója szerint fejlődhet, és ott torpanhat meg a tanulásban, ahol elakadt. Ugyanis itt nincs kötelezettség, csak lehetőségek vannak.

– Múlt alkalommal az elméleti foglalkozáson azt fejtegettem, hogy mi az anatómia szerepe a képzőművészetben, illetve példákat hoztam arra vonatkozóan, hogy milyen ábrázolások születtek korábban ezügyben, egészen Leonardoig visszamenően, valamint arra is kitértünk, hogy meddig tanulmány és mikortól emelkedik művészi rangra egy rajz. Olyan ez, mint az autóvezetés – von hétköznapi párhuzamot Szőke Sándor –, fontos egyszer mélyebben megismerni, és később, anélkül, hogy tudatosan alkalmazná az ember, hasznos ismeret marad.

A Művészeti Akadémia és Szabadegyetem előadássorozatának célja pedig megegyezik az egyesület küldetésével: az amatőr alkotók közösségben bővítsék eddigi képzőművészeti ismereteiket, értő irányítás mellett fejlődjenek, a kiállítások során pedig bizonyíthassanak.

A következő foglalkozásokat február 9-én, 16-án és 23-án 15 órától tartják. Az előadó Gyarmathy Gabriella művészettörténész lesz. Érdeklődni a 06-70-391-3218-as telefonszámon lehet. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)