Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A dió

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. november 01. 10:00
A dió
Jótékonyan hat az idegrendszerre, segíti a memória működését és csökkenti a depresszió kialakulását
____Eredeti-dio.jpg

képünk illusztráció

Forrás: atlantablackstar.com

A dió az egyik legértékesebb csonthéjas gyümölcsünk. Szénhidráttartalmának (elsősorban rostok) köszönhetően serkenti az emésztést, telítetlen zsírsav tartalma (omega-3 zsírsav), koleszterincsökkentő hatással bír, így védi a keringési rendszerünket.

A benne lévő ásványi anyagoknak és vitaminoknak köszönhetően jótékonyan hat az idegrendszerre, segíti a memória működését és csökkenti a depresszió kialakulását. Ásványi anyagok közül: a kalcium, vas, magnézium, kálium, cink, réz, mangán, szelén tartalma kiemelkedő. Vitaminjai: a C-, B1-, B2-, B6-, A-, E- és a K- vitamin. A dióban található polifenolok antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rák kialakulásának a megakadályozásában. A dió melatonint is tartalmaz, ennek köszönhetően az álmatlanságra is hatással van.
A leveléből és a termés húsos burkából készült főzetet pattanások, kelések, ekcéma esetén ezek lemosására, borogatására használják. Aranyér ellen pedig a levélből készített ülőfürdő ajánlott. Bélféregűző hatása is ismert.

A dió édességekben, süteményekben töltelékként használatos, de tehetjük salátákba, húsételekbe is
Aki teheti, fogyasszon belőle minden nap 4-5 szemet.

 

Diós muffin

Hozzávalók:

150 ml kefir
4 db tojás
20 dkg cukor
30 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
4 marék dió
5 evőkanál kakaópor
5 evőkanál lekvár

Elkészítés:

A tojást a cukorral simára kavarjuk, majd hozzáadjuk a kefirt és a lekvárt is. Ezután a sütőporral és a kakaóval elkevert liszt, és a durvára vágott dió is a masszába kerül.
Formákba öntjük és 180 fokos sütőben sütjük kb. 15-20 percig.

Energia:     3877 kcal
Fehérje:     86,5 g
Zsír:       112,5 g
Szénhidrát: 643,5 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)