képünk illusztráció
Forrás: atlantablackstar.com
A dió az egyik legértékesebb csonthéjas gyümölcsünk. Szénhidráttartalmának (elsősorban rostok) köszönhetően serkenti az emésztést, telítetlen zsírsav tartalma (omega-3 zsírsav), koleszterincsökkentő hatással bír, így védi a keringési rendszerünket.
A benne lévő ásványi anyagoknak és vitaminoknak köszönhetően jótékonyan hat az idegrendszerre, segíti a memória működését és csökkenti a depresszió kialakulását. Ásványi anyagok közül: a kalcium, vas, magnézium, kálium, cink, réz, mangán, szelén tartalma kiemelkedő. Vitaminjai: a C-, B1-, B2-, B6-, A-, E- és a K- vitamin. A dióban található polifenolok antioxidáns aktivitással bírnak, így segítenek a rák kialakulásának a megakadályozásában. A dió melatonint is tartalmaz, ennek köszönhetően az álmatlanságra is hatással van.
A leveléből és a termés húsos burkából készült főzetet pattanások, kelések, ekcéma esetén ezek lemosására, borogatására használják. Aranyér ellen pedig a levélből készített ülőfürdő ajánlott. Bélféregűző hatása is ismert.
A dió édességekben, süteményekben töltelékként használatos, de tehetjük salátákba, húsételekbe is
Aki teheti, fogyasszon belőle minden nap 4-5 szemet.
Diós muffin
Hozzávalók:
150 ml kefir
4 db tojás
20 dkg cukor
30 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
4 marék dió
5 evőkanál kakaópor
5 evőkanál lekvár
Elkészítés:
A tojást a cukorral simára kavarjuk, majd hozzáadjuk a kefirt és a lekvárt is. Ezután a sütőporral és a kakaóval elkevert liszt, és a durvára vágott dió is a masszába kerül.
Formákba öntjük és 180 fokos sütőben sütjük kb. 15-20 percig.
Energia: 3877 kcal
Fehérje: 86,5 g
Zsír: 112,5 g
Szénhidrát: 643,5 g
Jó étvágyat!