Nyolcadik alkalommal rendezte meg az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, az MROÖ Dokumentációs és Információs Központja. A rendezvényt kezdetben Kétegyházán tartották meg, majd a helyszín átkerült Gyulára. A programnak második éve ad otthont a román kulturális központ udvara, ahol többek között a bihari módra, kukoricadarával készült töltött káposztát, a tárkonyos babgulyást, az erdélyi lucskos káposztát, a húsgombóccal készült csorbát, a mititeit és a román palacsintát is megkóstolhatták az érdeklődők.
Az idei fesztiválra összesen 30 csapat jött el, amelyből 26 vesz részt a gasztronómiai versenyen. A programra Hajdú-Bihar megyéből – Pocsaj községből és Mezőpeterdről – is érkeztek, ezenkívül kétegyházi, gyulai, battonyai, medgyesegyházi, meggyesbodzási, mezőkovácsházi, eleki, sarkadi, sarkadkeresztúri, lőkösházi valamint Temes és Arad megyei csapatok mérték össze a főzési tudományukat. A rendezvényen a Moldovai Köztársaság is képviseltette magát.
A központ igazgatója, Gurzó László lapunk kérdésére elmondta, a rendezvény célja, hogy a fiatalabb korosztály számára bemutassa az ősök ételeit. A fesztivállal a hagyományokat szeretnék továbbvinni, hiszen sok olyan tradicionális étel van, amelyet a fiatalok már nem tudnak elkészíteni. Az ételeket minden évben szakmai zsűri értékeli, melynek most Brindás János mesterszakács volt az elnöke – tudtuk meg az igazgatótól.
A gasztronómiai fesztivált idén egy napon tartották meg a román kulturális nappal, melyet immár 18. éve rendeznek meg. A kulturális központ színháztermében lebonyolított programon összesen 14 tánccsoport vett részt, melyek a három határ menti megyéből és Romániából érkeztek – mondta el a Gyulai Hírlapnak Juhász Tibor, az MROÖ hivatalának a vezetője.
A gasztronómiai verseny eredményét hamarosan a Gyulai Hírlap Online-on olvashatják.