Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A legfinomabb román ételeket készítették el Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2022. szeptember 04. 12:30
A legfinomabb román ételeket készítették el Gyulán
Idén micsből készült a legtöbb, de számos különlegesség is akadt

A román kultúra és gasztronómia iránt érdeklődőket várták szeptember 3-án, szombaton a gyulai várkertbe. Az Országos Román Gasztronómia Fesztiválon az erdélyi marhatokányt jó fűszeresen, füstölt szalonnával és fehérborral készült. 

a megnyitó pillanatai

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A program reggel 8 órakor a főzőcsapatok érkezésével és regisztrációval vette kezdetét. Az esemény ünnepélyes megnyitója 10.30-kor volt. A várkertben egész napos fesztiválkavalkád, gasztronómiai kiállítás, ételbemutatók és ételkóstolók várták az érdeklődőket.

Corina Olaru, az esemény műsorvezetője úgy fogalmazott: nagy számban érkeztek csapatok, akik főként szülőhelyük gazdag kulináris értékei szeretnék bemutatni. A cél az, hogy mindenki elkészítse a nap legfinomabb hagyományos ételkülönlegességét. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Mindig nagyon finom ételek készülnek ezen az eseményen, és a résztvevők biztosan ma is túlszárnyalják önmagukat, hogy a legízletesebb ételekkel lephessék meg a jelenlévőket. Bebizonyítják, hogy a román népnek mindenütt értékes hagyományai vannak, mind kulináris szempontból, mind az ősöktől megőrzött hagyományokat és szokásokat illetően – hangsúlyozta Corina Olaru

Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke és Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló román nyelven kívánt jó szórakozást minden megjelentnek.

Lapunk kérdésére Kozma György elmondta: idén az ország minden részéről érkeztek versenyzők, mesterszakácsokból álló zsűri értékeli majd a legjobbakat – emelte ki.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A nevezők, ahogy minden évben, valódi román különlegességekkel készültek, amik között idén is a csorba és a mics volt a legnépszerűbb. A főzés közben pedig román kulturális előadók szórakoztatták a megjelenteket. 
      
Kérdésünkre a battonyai román iskola és óvoda csapat elmondta: erdélyi marhatokányt készítenek, jó fűszeresen. Először füstölt szalonnát pirítok le hagymával, majd egy kis fehérborral öntöm fel és kakukkfűvel, végezetül pedig majoránnával ízesítem. Ez alkalommal puliszkával kínáljuk, ettől még inkább erdélyi hangulatú lesz a fogás – árulta el lapunknak Nima Károly, hozzátéve, hogy idén neveztek először a megmérettetésre. 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)