Idén 14. alkalommal rendezték meg Országos Román Gasztronómiai Fesztivált szeptember első napján a Gyulai Román Kulturális Központban. A rendezvény az eddigiekhez hasonlóan zajlott: délelőtt gasztronómiai vetélkedővel, ételkóstolóval, zenével és tánccal várták az érdeklődőket.
Idén 38 csapat indult, a kínálatban olyan hagyományos ételek is megtalálhatók voltak, mint a pörkölt vagy a csorbaleves, de olyan különlegességekkel is találkoztunk, mint az agyagedényben készült töltött káposzta és babgulyás.
A helyszín több csapat román ételek kóstolójával várta a megjelenteket, így bárki kóstolhatott frissen sült micset, és akár háromféle zakuszkából, padlizsánkrémből, kolbászból és birkatúróból álló falatkákat is kínáltak az eseményen.
– Igazi fűszerek és házi, biozöldségek, ez a marhapörkölt titka – mondta el lapunknak Számfira László Kétegyházáról, aki azt is hozzátette, hogy a bográcsukban rotyogó étellel az egyik korábbi évben már dobogós helyet szereztek a versenyen.
– Igazi fűszerek és házi, biozöldségek, ez a marhapörkölt titka – mondta el lapunknak Számfira László Kétegyházáról, aki azt is hozzátette, hogy a bográcsukban rotyogó étellel az egyik korábbi évben már dobogós helyet szereztek a versenyen.
A battonyai csapat székelykáposztát készített román módra, amihez babot is kevertek és kukoricakását szolgálták fel. Kérdésünkre a csapat egyik tagja elmondta: a sokféle hús, a bab és a jó káposzta a titka az ételnek.
– Nagyon fontos hogy lassan főzzük, és az is, hogy füstölt húst is tegyünk bele, mert attól még finomabb lesz – hangsúlyozta Pelyváné Pilán Zsófia.
A tömegben a zsűrit is megtaláltuk, amelynek tagjai folyamatosan kóstolták az elkészült fogásokat. Az idei ítészcsapat Jalecz Lajosból, Gál Tiborból, László Lászlónéból és Csáki Bélánéból állt. Elárultak nekünk néhány szempontot, ami alapján eldöntik, melyik a legfinomabb fogás az idei versenyen.
– Nagyon fontos hogy lassan főzzük, és az is, hogy füstölt húst is tegyünk bele, mert attól még finomabb lesz – hangsúlyozta Pelyváné Pilán Zsófia.
A tömegben a zsűrit is megtaláltuk, amelynek tagjai folyamatosan kóstolták az elkészült fogásokat. Az idei ítészcsapat Jalecz Lajosból, Gál Tiborból, László Lászlónéból és Csáki Bélánéból állt. Elárultak nekünk néhány szempontot, ami alapján eldöntik, melyik a legfinomabb fogás az idei versenyen.
– A legfontosabb természetesen az íz, de a látvány is sokat nyom a latba, ahogy az is, ha az illető valami különlegességgel készült erre a napra – emelte ki Jalecz Lajos.
A dobogós csapatok
I. helyezett: Makói Román Nemzetiségi Egyesület
II. helyezett: Gőzön főtt fánkot készítők csapata, Nagylak
III. helyezett: Sarkadi Román Nemzetiségi Önkormányzat
II. helyezett: Gőzön főtt fánkot készítők csapata, Nagylak
III. helyezett: Sarkadi Román Nemzetiségi Önkormányzat