Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Főzőversenyen bizonyítottak a legfinomabb román ételek készítői Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szabó EszterMAGAZIN • 2017. szeptember 03. 15:15
Főzőversenyen bizonyítottak a legfinomabb román ételek készítői Gyulán
Az idei megmérettetésre 30 csapat nevezett

Ahogy minden évben, idén is megrendezték Gyulán az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált, melyre rendszerint az ország minden részéből érkeznek helyi román ajkú vendégek. Az idén 13-dik alkalommal megnyitott eseményre harminc csapat jelentkezett. A résztvevők célja az volt, hogy főzőversenyen bizonyítsák a román ételekkel kapcsolatos elméleti és gyakorlati tudásukat.

____Eredeti-GYHRCSD010.jpg

finom lesz!

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az egész napos program köszöntőkkel indult a Román Kulturális Központban, ahol elsőként Kreszta Traján román parlamenti képviselő szólt a megjelentekhez. Juhász Tibor, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának Elnöke és Vetróné Negreu Mariana, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Dokumentációs és Információs Központ Igazgatója is köszöntötte a versenyzőket és a vendégeket.

A bevezetők után Olteanu Florin, a kétegyházi görögkeleti román templom papja áldotta meg az eseményt. A folytatásban már a csapatoké volt a főszerepe: kezdetét vette a vetélkedő és a főzés.

A bográcsok között sétálva kiderült, hogy idén is nagyon színes volt a versenyre nevezett ételek köre, hiszen a magyaros fogásoktól egészen az autentikus román ételekig mindent megtalált az, aki az eseményre kilátogatott. Természetesen nem maradt ki a mics, a csorba és a káposztás ételek sem, de olyan csapat is akadt, aki magyaros kakaspörkölttel szerette volna lenyűgözni a zsűrit.

 

____Eredeti-GYHRCSD009.jpg

a nagy csapat

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

 Szín, illat és ízvilág alapján értékeljék a fogásokat

Szilágyi László már hosszú évek óta jár a versenyre. Lapunk kérdésére elmondta: eddig ahányszor elindult csapatuk, minden alkalommal nyertek is a megmérettetésen. A Hajdú-Bihar megyéből érkezett csapat tagja azt mondja: a győzelem titka a román ételek szeretete, az érdeklődés, és talán az, hogy nem nyerni érkeznek Gyulára, hanem barátokkal találkozni és szórakozva múlatni az időt.

– Minden évben mást készítünk, most is rengeteg ételt hozunk, de itt is sütünk és főzünk, például lapcsánkát tárcsán, mellette olyan csorbát, ami töltött paprikával készül – emelte ki a lelkes társaság egyik tagja.

Annak is megpróbálunk utánajárni, hogy zsűri hogyan értékeli az elkészült fogásokat. Vetróné Negreu Mariana, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata Dokumentációs és Információs Központ Igazgatója a szervezők képviseletében elmondta, hogy az ítészeket arra kérték, szín, illat és ízvilág alapján értékeljék a fogásokat.

A győzteseket délután hirdették ki, majd az ebéd és a verseny feszült pillanatai után kezdetét vette a tánc, melyhez román dallamok biztosították a talpalávalót.

 

____Eredeti-GYHRCSD047.jpg

a hangulat is remek volt

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)