Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Csorba, puliszka és babgulyás is készült a gyulai várnál

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E.MAGAZIN • 2019. szeptember 14. 14:10
Csorba, puliszka és babgulyás is készült a gyulai várnál
Idén is megrendezték az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált Gyulán

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Tizenötödik alkalommal rendezték meg az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált szeptember 14-én Gyulán. Az eseményt idén új helyszínen, a gyulai vár előtti téren szervezték meg. 

A gasztronómiai rendezvényt reggel 8 órakor rövid köszöntő nyitotta meg, majd kezdetét vette a főzőverseny. A legtöbb versenyző a román csorbaleves valamelyik változatát készítette el, de volt többféle babgulyás, pörkölt, sörkóstoló, sajtok, must és hagyományos fasírt is.

– A sertéspörköltünk attól lesz finom, hogy a nokedlit egy különleges, tejfölös-csípős szósszal öntjük majd le, de természetesen tejföl nélkül is fogyaszthatják a látogatók. Hogy pontosan mi van az ételünkben, az maradjon szakmai titok – fejtette ki lapunknak Papp Katalin, a lőkösházi csapat egyik tagja. Hozzátette: évek óta rendszeresen járnak a rendezvényre, és minden alkalommal egy-egy új recepttel próbálják lenyűgözni a zsűrit.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Mellettük Puskás Sándor csorbalevest készített húsgombócokkal. A versenyző elmondta: most készített először a levest, aminek az a titka, hogy egy kicsit savanykás legyen.

– Először egy kis zsiradékon a hagymát pároljuk meg, aztán jönnek a zöldségek: sárgarépa, petrezselyem, zeller és paprika. Amikor ezek megpuhulnak, felengedjük vízzel és megfűszerezzük. Én egy speciális csorba-fűszerkeveréket használok. Amikor félig megfőtt a leves, akkor az előre elkészített húsgombócokat is hozzáadjuk. A legvégén jön a savanyítás tojásos citromlével – mondta. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

A helyszínen rahátot és birkasajtot kóstoltató romániai asszonyokkal is találkoztunk. 

– Ezeket nagyon szeretik az itteniek. A kóstoltatás mellett versenyzünk is, méghozzá egy puliszkával, amit finom román sajttal fogunk ízesíteni. Hozzá fánkot is készítünk, amihez citromhéjat és vaníliás cukrot is adunk – mondták el kérdésükre.

A program részeként folyamatosan szólt a tradicionális román népzene, majd délután a kóstoló és a zsűrizés után kihirdették az idei év legjobbjait. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)