Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter
Tizenötödik alkalommal rendezték meg az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált szeptember 14-én Gyulán. Az eseményt idén új helyszínen, a gyulai vár előtti téren szervezték meg.
A gasztronómiai rendezvényt reggel 8 órakor rövid köszöntő nyitotta meg, majd kezdetét vette a főzőverseny. A legtöbb versenyző a román csorbaleves valamelyik változatát készítette el, de volt többféle babgulyás, pörkölt, sörkóstoló, sajtok, must és hagyományos fasírt is.
– A sertéspörköltünk attól lesz finom, hogy a nokedlit egy különleges, tejfölös-csípős szósszal öntjük majd le, de természetesen tejföl nélkül is fogyaszthatják a látogatók. Hogy pontosan mi van az ételünkben, az maradjon szakmai titok – fejtette ki lapunknak Papp Katalin, a lőkösházi csapat egyik tagja. Hozzátette: évek óta rendszeresen járnak a rendezvényre, és minden alkalommal egy-egy új recepttel próbálják lenyűgözni a zsűrit.
Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter
Mellettük Puskás Sándor csorbalevest készített húsgombócokkal. A versenyző elmondta: most készített először a levest, aminek az a titka, hogy egy kicsit savanykás legyen.
– Először egy kis zsiradékon a hagymát pároljuk meg, aztán jönnek a zöldségek: sárgarépa, petrezselyem, zeller és paprika. Amikor ezek megpuhulnak, felengedjük vízzel és megfűszerezzük. Én egy speciális csorba-fűszerkeveréket használok. Amikor félig megfőtt a leves, akkor az előre elkészített húsgombócokat is hozzáadjuk. A legvégén jön a savanyítás tojásos citromlével – mondta.
Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter
A helyszínen rahátot és birkasajtot kóstoltató romániai asszonyokkal is találkoztunk.
– Ezeket nagyon szeretik az itteniek. A kóstoltatás mellett versenyzünk is, méghozzá egy puliszkával, amit finom román sajttal fogunk ízesíteni. Hozzá fánkot is készítünk, amihez citromhéjat és vaníliás cukrot is adunk – mondták el kérdésükre.
A program részeként folyamatosan szólt a tradicionális román népzene, majd délután a kóstoló és a zsűrizés után kihirdették az idei év legjobbjait.
Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter