Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idén is megrendezik az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2023. szeptember 04. 12:20
Idén is megrendezik az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált
Főzőversennyel, kiállítással és kulturális programokkal várják az érdeklődőket

Kozma György és Novákné Gurzó Mária

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Tizenhetedik alkalommal rendezik meg az Országos Román Gasztronómiai Fesztivált szeptember 16-án, szombaton Gyulán. A rendezvényt idén családi nappal is kiegészítik – jelentette be szeptember 4-én Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának (MROÖ) elnöke, valamint Novákné Gurzó Mária, az MROÖ Dokumentációs és Információs Központjának vezetője.

Kozma György elmondta, 2019 óta a vártkertben rendezik meg a gasztronómiai fesztivált, ezzel a nemzetiségi tradíciók ápolása és a közösséghez való tartozás erősítése mellett igyekeznek gazdagítani Gyula város és a régió közéletét.

Kiemelte: az országos rendezvénnyel szeretnének találkozási lehetőséget is biztosítani a magyarországi románoknak, akik az országban szétszórtan élnek, több vármegyében.

Hozzátette: a fesztiválon idén is főszerepet játszik a gasztronómia, megrendezik a hagyományos főzőversenyt is. A csapatok között nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek, baráti társaságok lesznek, amelyek hagyományos román ételeket fognak főzni. A szervezők biztosítják a húst, marhát, disznót és csirkét, az elkészült ételeket négyfős szakmai zsűri értékeli majd.

Kozma György kifejtette: a rendezvényen gasztronómiai kiállítást, illetve kulturális programokat is szerveznek. Fellépnek néptánccsoportok, hagyományőrző egyesületek, valamint kétszer is koncertet ad a népszerű román énekesnő, Lorenna. A gyermekeket kézműves-foglalkozásokkal, arcfestéssel, ugrálóvárral várják, valamint zenélni fog Hevesi Imre.

A gasztronómiai fesztivál mindenki számára ingyenes, az érdeklődőket büfével, valamint üstben főzött csorbalevessel és töltött káposztával várják.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)