Kelbimbó vagy bimbóskel egyesek szerint a Földközi-tenger mellékéről, mások szerint Kínából származó növény. A kelbimbóhoz hasonló vadkáposztát az ókori Rómában is fogyasztották. A XIII. században már Németalföldön, a mai Belgium területén termesztették, majd egész Észak-Európát meghódította, hiszen leginkább a 20 fok körüli hőmérsékletet kedveli, ekkor terem a legjobban. A XIX. században, a francia telepeseknek köszönhetően jutott el Amerikába.
A kelbimbó színe, íze a kelkáposztáéra emlékeztet, de íze annál is lágyabb, a rostjai is finomabbak. Novemberben-decemberben, akár enyhébb fagyban, hó alól is "szüretelhetjük", így akkor is friss zöldségféléhez jutunk, amikor már semmi más nem szedhető a kertben.
A kelbimbó valóságos raktára az értékes tápanyagoknak. Vitamintartalma (A, B1, B2, B6, C, E és K), valamint ásványianyag-tartalma (mangán, vas, réz, foszfor, magnézium, kálium) különösen kívánatossá teszi. Kiemelkedően sok benne a béta-karotin is. Rosttartalma megkönnyíti az emésztést, és karbantartja a vastagbelet. Mint más káposztafélében, a kelbimbóban is sok a kéntartalmú növényi hatóanyag, amely a méregtelenítésben szerepet játszó enzimek termelődését serkenti. Magas folsav- és kalciumtartalma miatt fogyasztása várandós anyukáknak is javasolt. Gyulladáscsökkentő hatása hasznos lehet a reuma megelőzésében.
A kelbimbó főzve, párolva sokféleképpen elkészíthető. Levesként, főzelékként, köretként, rakott ételként önállóan és más zöldségfélékkel együtt is ajánlható. A szerecsendió, borsikafű, feketebors, kakukkfű, majoránna és a mustár jó ízesítői a kelbimbónak. (A készre főzött kelbimbó nem kemény, de nem is túl puha. A párolás a bimbók méretőtől függően, 6-12 percet vesz igénybe. Akkor van kész, amikor a villa már akadálytalanul siklik a zöldség húsába. A túlfőzés biztos jele az a kénes szag, amit az ilyenkor felszabaduló vegyületek okoznak.)
Fokhagymás kelbimbóleves
35dkg kelbimbó
1 db sárgarépa
1db petrezselyem
zeller
karalábé
2 gerezd fokhagyma
só, borsikafű, köménymag, bazsalikom
vaj
4-5 dkg liszt
1 pohár tejföl
A zöldségeket megtisztítjuk. A kelbimbókat félbevágjuk, a többit felkarikázzuk. Vajon megpároljuk a félbevágott kelbimbókat, majd hozzátesszük az összenyomott fokhagymát. Liszttel megszórjuk, és gyakori kevergetés mellett pirítjuk. Kb. 1,2 liter vízzel felöntjük, és ízlés szerint fűszerezzük. 15 percig főzzük, majd beletesszük a többi zöldséget is.
Energia: 880 kcal
Fehérje: 32,5 g
Zsír: 40,5 g
Szénhidrát: 84 g
Kelbimbókrém
50 dkg kelbimbó
2 evőkanál vaj
4 evőkanál főzőtejszín
2 kávéskanál szerecsendió
só
frissen őrölt bors
A kelbimbót megtisztítjuk, a szárak végét bevagdossuk, majd kevés vízzel megpároljuk. Ezután lecsöpögtetjük, tálba szedjük. Hozzáadjuk a vajat és a tejszínt. Fűszerezzük, majd botmixerrel krémesítjük. Húsokhoz kiváló.
Energia: 848 kcal
Fehérje: 13 g
Zsír: 62 g
Szénhidrát: 48 g
Csőben sült kelbimbó
2kg kelbimbó
3db tojás
12dkg vaj
16 dkg liszt
4 dl tej
25 dkg sajt
2,5dl tejföl
só, szerecsendió, majoranna
A kelbimbót sós vízben vagy gőzben (így több vitamin marad benne) kb. 10 percig főzzük, leszűrjük, és kivajazott jénai tálba halmozzuk. Gratin mártással leöntjük, és megszórjuk a maradék sajttal, majd forró sütőben pirosra sütjük. Gratin mártás: a vajat a liszttel habzásig hevítjük, majd forró tejjel elkeverve sűrűre főzzük. Tűzről lehúzva és langyosra hűtve összekeverjük a tojássárgájával és a tejföllel, a reszelt sajt felével. Sóval, fűszerekkel ízesítjük, majd a masszát fellazítjuk a tojásfehérjék keményre vert habjával.
Energia: 4323 kcal
Fehérje: 161,5 g
Zsír: 148,2 g
Szénhidrát: 336,6 g