Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Rohanás, nevetés, vacogás, nevetés...

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Súr EnikőKULTÚRA • 2011. szeptember 05. 18:00
Rohanás, nevetés, vacogás, nevetés...
Ez lehetne az (én) V. Irodalmi Humor Fesztivál(om) rövid, néhány soros összefoglalása
Irodalmi Humor Fesztivál a gyulai várban. Fotó: Rusznyák Csaba

Rohanás, nevetés, vacogás, nevetés, szünetben kabátért, kölcsön pulóverért hazarohanás, visszarohanás, lélekmelegítő körtepálinkázás, nevetés, biciklit tolva, beszélgetve hazaballagás – ez lehetne az (én) V. Irodalmi Humor Fesztivál(om) rövid, néhány soros összefoglalása, ha nem rövid, néhány soros összefoglalást kellene írnom, hanem kb. 2 500 karakteres tudósítást. Az a jó ebben a kétévente megrendezett fesztiválban, hogy mindenkinek a sajátja (is) lehet, ki-ki kedvére válogathat, szemezgethet a hazai (olykor gyulai) és határon túli szerzők humoros(nak szánt) szövegeiből, keresgélheti a szívéhez (humorához) közel állót. Merthogy a humor sokféle lehet, a(z 1960-ban kiadott) Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint: aranyos, egészséges, fanyar, játékos, jóízű, keserű, mély, száraz, üdítő. És még: akasztófa, székely, fekete, pajzán, temető, abszurd…

Szóval idén is kedvünkre válogathattuk ki a szívünkhöz közel állót a tizenegy szerző írása közül az Elek Tibor által szerkesztett, rendezett irodalmi humorfesztiválon. Az est házigazdája Tarján Tamás irodalomtörténész, akinek összekötő szövegei, ahogy azt már tőle megszokhattuk, szellemesek, humorosak, tökéletesen egészítik ki a felolvasottakat, s akinek jóstehetsége sem mindennapi, bizonyítja ezt az este folyamán egy feledékeny vagy csak Tarján tanácsát megfogadó néző – a zongorán közreműködő Vukán György mosolyából ítélve rosszkor, a nevetésből ítélve jókor – megszólaló telefonja.

Az estét, Tarján bevezetője után, Vukán György Az ötödik pecsét című film zenéjével nyitja meg, majd következik az első felolvasó, Podmaniczky Szilárd, aki most készülő könyvéből, a Kisgyerekek emlékirataiból olvas fel. Podmaniczky szövegei gyermeki nézőpontból láttatják a felnőttek világát. A szülők hétköznapi problémáit, zsörtölődéseit gyermeki szemszögből bemutató történetek megalapozzák az este jó hangulatát, jöhet a következő felolvasó.

Varró Dániel, aki immár egy egy és negyedéves kisfiú apukája, gyerekmondókáival nevetteti meg a közönséget. A gyermeknevelés nehézségeit, a mindenre kíváncsi baba felfedező útjait megörökítő kötött formájú versek, a kisbabáknak szóló limerickek, ringatók nyelvezete, szókészlete a mai kort idézi: Varrónál a telefontól, a laptopkábelig bármi témává válhat.

Németh Zoltán egy kleptomán macskáról szóló sajtóhírből kiindulva írta meg egy medvével, csivavával, mexikói kardfarkú hallal, bacilussal házasodni akaró fiatal keserveit. A téma abszurditásából fakadó humort Németh latin szakkifejezésekkel tarkított, precíz nyelvezete erősíti fel.

Temesi Ferenc temetőhumorral szórakoztatja a hallgatóságot. Az író szegedi tájszólásban íródott szövegei a gyászbeszédek világába kalauzolnak.

A hazai pálya előnyét élvező Kiss Ottó ezúttal most készülő új kötetéből hozott verseket a fesztiválra. A Dudorászós versikék Varró Dániel gyerekmondókáival rokoníthatók. A kisgyermekes apuka szövegei szintén kötött formájú, rímes versek.

Székely viccekkel tarkította felolvasását Fekete Vince, aki Székely bestiáriumából látta el hasznos tanácsokkal a közönséget. A csináld magad jelszót követve megtudhattuk, hogyan készíthetünk fogpiszkálót gerendából, mit tegyünk, ha a háztartási eszközön a csavarok meglazultak…

A fesztivál második részének első felolvasója Garaczi László, aki egy kérdezőbiztos vallomásait hozta el az estére. Szövege egy Egészségkutató Intézetnél dolgozó, magát inkább kérdező bizonytalannak tartó kérdezőbiztos pályafutását követi nyomon a kezdeti nehézségektől a kérdőív-hamisításig.

Karafiáth Orsolya a tőle megszokott módon kommentálja saját írását. „A közepe táján lesz benne egy derűs rész” – készíti fel a hallgatóságot. Vámpírtörténet a történetben magyar módra, Karafiáth-módra Amandával, Julival és Gyuri vámpírral, azaz DJ Blood-dal.

Sikamlósabb területekre kalauzolja a közönséget Orbán János Dénes Petőfi fütyköse című „irodalomtörténeti” írásával, amely Janus Pannonius, Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Arany János, Ady Endre, József Attila, Petőfi Sándor „hiteles” életútját tárja elénk.

Kiss Judit Ágnes egy születésnapjára írt, természetesen József Attila költeményével összecsengő verssel indít. Nála sem maradhat ki az ötsoros, ez esetben pajzán limerick. Bónusz track-ként Garaczi baseballsapkájában, Vukán zenei rögtönzésére rappel a cyber-özvegyekről, azokról a nőkről, akik azért magányosak, mert a pasijuk gépezik.

Az este utolsó felolvasója Muszka Sándor, aki szintén székely humorral fűszerezett szöveget hozott a fesztiválra. A kézdivásárhelyi író stand up comedy-vel búcsúzik az elégedett gyulai közönségtől és a 2011-es Irodalmi Humorfesztiváltól.

 

Kiss Ottó. Fotó: Rusznyák Csaba
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)