Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tőtike, miccs és sajt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gyulai Hírlap Online • HÍREK • 2010. augusztus 19. 13:00
Tőtike, miccs és sajt
Kora reggel már messziről ínycsiklandozó illatok csalogatták az érkezőket
Fotó: Gyulai Hírlap Online

A hagyományok ápolása és a kapcsolatok erősítése a célja az Országos Román Gasztronómiai Fesztiválnak, melyet idén hatodik alkalommal rendezett meg a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata és az MROÖ Dokumentációs és Információs Központja.

Kora reggel már messziről ínycsiklandozó illatok csalogatták az érkezőket a Termál Camping felé, ahol a sátrak alatt a tradicionális román konyha étkei, mint a három- féle húsból összeálló miccs, a szőlő- s káposztalevélbe bújt tőtike vagy a puliszkába töltött sajt készült. Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar megyéken túl Budapestről és a határ másik oldaláról, Aradról, Lippáról érkeztek vendégek a főként gasztronómiára épülő programra.

– Rendezvényünk annyiban különbözik más, hasonló fesztiváloktól, hogy a gasztronómia mellett kulturális hagyományainknak is otthont ad. E napon magyarországi román énekesek, zenészek, táncosok szórakozatják produkcióikkal a résztvevőket – mondta el a Gyulai Hírlapnak Kreszta Traján, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke, hozzátéve, hogy a fesztivál a hagyományok felelevenítése mellett kiváló alkalmat teremt a magyarországi román közösségek találkozására, ugyanakkor az anyaországgal való kapcsolatot is erősíti. A Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány támogatásával megvalósuló fesztivál a fiatalokat is megszólítja, hiszen a szülők, nagyszülők örökségét, a nyelvet, a dalokat s táncokat majdan ők viszik tovább.

 

Fotó: Gyulai Hírlap Online
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)