Forrás: pixabay.com
A hummusz egyre népszerűbbé válik világszerte, dacára annak, hogy az alapanyagok előkészítése és a főzése is meglehetősen időigényes.
A hummusz egy csicseriborsóból és tahiniből (szezámpasztából) készült, közkedvelt, közel-keleti szósz vagy krém. Alapvetően citromlevet, fokhagymát és olívaolajat is tartalmaz, de gyakran adnak hozzá más fűszereket is.
Alapanyagainak köszönhetően rendkívül tápláló étel. A benne lévő fehérje jó minőségű aminosav-garnitúrával rendelkezik, de mégsem teljes értékű. Azonban mivel kenyérrel fogyasztjuk, ez kiegészül a gabonafélék fehérjéjével, így teljes értékű fehérjeforrás.
Bővelkedik kis glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrátokban, és előnyös élettani hatású telítetlen zsírsavakban. Emellett sok kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat, mangánt, rezet, valamint E- és B-vitamint tartalmaz, és rosttartalma is jelentős.
Mind a csicseriborsó, mind a szezámmag előnyös hatással van a vér koleszterin- és zsírszintjére.
A szezámolaj egyes összetevői (lignánok) hatékonynak bizonyultak egyes rákfajtáknmegelőzésében, sőt kezelésében is.
Házi hummusz
Hozzávalók:
- 20 dkg csicseriborsó
- 3 gerezd reszelt fokhagyma
- 3 ek. tahini
- fél citrom leve
- 1 ek. szódabikarbóna
- 1 dl olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
A csicseriborsót legalább dupla mennyiségű vízben 12–24 órán át áztatjuk. Ha időközben felszívná a vizet, öntünk még hozzá.
Ha kész, leszűrjük, és annyi tiszta vízzel, ami bőven ellepi, meg egy kanál szódabikarbónával kb. 40 perc alatt puhára főzzük. (A fiatalabb borsó fele ennyi idő alatt is megpuhul. Akkor van kész, ha a szemeket villával könnyen el tudjuk nyomni.)
A megfőtt csicseriborsót leszűrjük, a főzővizét nem öntjük ki, mert szükség lesz rá! Turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, és simára turmixoljuk. A főzővizet két turmixolás között adjuk hozzá, hogy lássuk, mennyit vesz fel – akkor jó, ha krémes, de nem túl folyós, és nem fojtós.
A kész hummuszt meglocsoljuk olívaolajjal, és fűszerpaprikát szórunk rá.
Energia: 2048 kcal
Fehérje: 57,6 g
Zsír: 140 g
Szénhidrát: 153,6 g
Egészségükre!


























