Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Koncerttel emlékeztek arra, hogy Erkel 180 évvel ezelőtt nyerte meg a Himnusz megzenésítésére kiírt pályázatot

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2024. június 15. 10:00
Koncerttel emlékeztek arra, hogy Erkel 180 évvel ezelőtt nyerte meg a Himnusz megzenésítésére kiírt pályázatot
Áchim Erzsébet és Schnöller Szabina lépett fel Gyulán

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Gyula város elkötelezett az Erkel-életmű valós jelentőségének elismertetése mellett – fogalmazott Kiss Tamásné önkormányzati képviselő június 14-én a gyulai városházán, az Erkel Ferenc Társaság és a Budapesti Filharmóniai Társaság közös, Ünnep a magyar romantika zeneszerzőivel című koncertje előtt.

Elmondta: a hangversenyt, melyen Áchim Erzsébet orgona- és zongoraművész, az Erkel-társaság elnökségi tagja és Schnöller Szabina énekművész lépett fel, arra emlékezve szervezték, hogy Erkel Ferenc 180 évvel ezelőtt, 1844. június 15-én nyerte meg a Himnusz megzenésítésére kiírt pályázatot. Hozzátette: június 15-én Budapesten, a Magyar Zene Házában, június 16-án pedig Budakeszin tartanak koncertet az évforduló alkalmából.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Emlékeztetett: 2011 májusában nyitotta meg újra kapuit a látogatók előtt a felújított Erkel Ferenc Emlékház, egy évvel később pedig, hagyományt teremtve, először koszorúzta meg közösen Erkel szobrát Görgényi Ernő gyulai polgármester és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója az Opera Andrássy úti épületének homlokzatán. Még ugyanabban az évben első ízben látogatott el a főigazgató Erkel Ferenc gyulai szülőházába, majd új rendezésben mutatták be az Operában a Hunyadi Lászlót és a Bánk bánt, több Erkel-operát is kiadtak CD-n, és az Erkel-művekhez korábban készített színházi kellékeket – Gertrúd trónszékét és Cillei Ulrik levelét – a fürdővárosi kiállítóhelynek ajándékozták.

Az önkormányzati képviselő azt is felidézte, hogy 2013-ban, Erkel születésének évfordulóján, a magyar opera napján a zeneszerző által komponált Himnusz eredeti változatának hangjaival nyílt meg a csaknem kétmilliárd forint ráfordítással megújult Erkel Színház, amely fennállásának 101. évfordulójára időzítette Hunyadi László-CD-je megjelenését.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Kiss Tamásné felelevenítette: 2018 szeptemberében egy sajtótájékoztató keretében mutatták be azt a különleges Erkel-kéziratot, amely egy erdélyi család közvetítésével került a gyulai Erkel Ferenc Múzeum tulajdonába.

Arra is kitért, hogy 2019. június 16-án leplezték le a Gyulai Várfürdőben Szőke Sándor szobrászművész alkotását, a vidéki Magyarország első egész alakos Erkel-szobrát, amely a Bánk bán című opera írása közben ábrázolja a zeneszerzőt.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Szólt arról is, hogy 2019-ben a Himnusz megzenésítésének 175. évfordulója tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank húszezer és háromezer forint névértékű emlékérmet bocsátott ki, melyeket 2019. július 2-án a gyulai Erkel Ferenc Emlékházban mutattak be ünnepélyes keretek között.

2022 márciusában az Operaház újranyitása alkalmából szervezett ünnepségsorozat keretében a királyi fogadóteremben mini kiállítás nyílt, amely a gyulai Erkel Emlékház kincseiből mutatott be hármat: az Erkel 50 éves karnagyi jubileumára készített aranykoszorút, egy 1874-ből származó fényképalbumot, melyet a zeneszerző a Hunyadi László opera bemutatójának 30. évfordulóján, a 200. előadás emlékére kapott a Nemzeti Színháztól, valamint Erkel karmesteri pálcájának faragott elefántcsontból készített díszfogantyúját.

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Az önkormányzati képviselő kiemelte: tavaly a zeneszerzőről elnevezett Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola nevelőtestülete miniszteri elismerésben részesült, Áchim Erzsébet pedig Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott.

Somogyváry Ákos karnagy, Erkel-leszármazott, az Erkel Ferenc Társaság elnöke a hangversenyen bejelentette: Schnöller Szabina is társaságuk tagja lett.

A koncerten Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Hubay Jenő, Doppler Ferenc, Bihari János, Egressy Béni, Rózsavölgyi Márk és Ábrányi Kornél művei hangzottak el.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)