Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Építkezés társasházban – mire figyeljünk?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2024. május 22. 16:10
Építkezés társasházban – mire figyeljünk?
Az ügytípusokról a www.drliptakanna.hu oldalon találhatók további részletek

A társasházak működéséről szóló cikksorozatomat azzal zártam, hogy a társasházi lét sok türelmet, empátiát igényel, és sokszor nehezen megoldható jogi és emberi problémákat generálhat az együttélés ilyen formája.

Tovább „fokozódhat a helyzet”, ha a társasházban egy tulajdonostárs építkezésbe fog. Az elmúlt időszakban több ügyfelem keresett meg ehhez kapcsolódó kérdéssel, és mivel az építési tevékenység anyagilag és mentálisan is megterhelő folyamat, érdemesnek tartom e témát boncolgatni és segítséget nyújtani.

A kiindulópont egy társasházi építési tevékenységnél a társasház jogi konstrukciójából adódik, vagyis, hogy a társasház telke közös tulajdon és a felépítmények, épületek azok, amelyek az egyes tulajdonosok külön tulajdonát képezik. Tehát ha építkezni szeretnénk, és ez érinti a közös tulajdont, fokozott gondossággal kell eljárnunk, és a közös tulajdonra vonatkozó szabályokat be kell tartanunk, azaz a tulajdonostársaknak is hozzá kell járulniuk az építkezéshez! Még akkor is, ha ezt az építéshatóság nem kéri tőlünk. A közigazgatási jog és polgári jog szabályai ugyanis ebben az esetben elválnak egymástól. Fontos kérdés az is, hogy mikor mondhatjuk azt, hogy közös tulajdont érint az építkezésünk? Mi a helyzet például, ha lebontja egy tulajdonostárs a külön tulajdonában álló melléképületet, és a helyén garázst épít? Gondolhatnánk, hogy ehhez a tulajdonostársaknak semmi köze, de ez nem így van, hiszen ahogy említettem, a társasház telke minden esetben közös tulajdon, és ha lebontjuk az arra épített külön tulajdonú épületünket, bizony közös tulajdonra építkezünk újra! Erre sokan nem gondolnak, és ebből igen komoly jogi eljárások adódhatnak. Mielőtt tehát társasházban építkezni kezdünk, vagy ha a tulajdonostársunk építkezésbe kezd, érdemes előzetesen felkeresni egy szakembert, aki segítséget nyújthat e kérdések tisztázásában. Ezzel súlyos összegeket takaríthatunk meg, ezt az általam képviselt ügyek tapasztalatából tudom.

A téma nagyon sokrétű, ezért következő írásomban ismét felvillantok egy figyelemre érdemes szegletet. A célom, hogy időben eljussanak ezek az információk az érintettekhez, és megelőzhető legyen egy hosszadalmas és költséges jogi vagy hatósági eljárás, illetve a szomszéddal való vita.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)