Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Hogyan működjön jogszerűen egy társasház?

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. március 12. 16:08
Hogyan működjön jogszerűen egy társasház?
Az ügytípusokról a www.drliptakanna.hu oldalon találhatók további részletek

Dr. Lipták Anna

Fotó: Gyulai Hírlap

Cikksorozatom előző részében a társasházak szerveiről foglaltam össze a legfontosabb tudnivalókat, a mostani írásomban pedig azt összegzem, hogy mit is kell tenni a jogszerű működés érdekében.

A szabályszerű működés alapja az alapdokumentumok (alapító okirat, szervezeti-működési szabályzat, házirend) megléte és az, hogy az alapdokumentumokban a valós helyzet szerepeljen. Ha például egy társasházi lakás (albetét) területe megváltozik, módosítani szükséges az alapító okiratot, hiszen a lakások területe (és azok alapján az egyes albetétekhez a közös tulajdonból tartozó eszmei hányad is) része az alapító okiratnak.

Szintén fontos, hogy a társasházi szervek megválasztása megtörténjen, illetve hogy azok ellássák a jogszabályban és az alapdokumentumokban foglalt feladataikat. Példaként említem, hogy a közös tulajdonban lévő épületrész felújításáról (festés, hőszigetelés, tetőszigetelés, kéményjavítás stb.) minden esetben a szabályszerűen összehívott közgyűlésnek kell döntenie. Közgyűlési hatáskörbe tartozik a közös költség összege is, annak emelését nem lehet egyszerűen a faliújságra kitett értesítéssel „elintézni”.

Mi tehet a tulajdonostárs, ha azt észleli, hogy nem szabályszerű a társasház működése? Először is mindenképpen egyeztessen a közös képviselővel és tulajdonostársaival. Akár a közgyűlés összehívását is kezdeményezheti, hiszen kötelező a közgyűlés összehívása, ha azt a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak a napirend, az ok és a közgyűlési határozatra tett javaslat megjelölésével írásban kérték.
Ha a közgyűlés valamely határozata jogszabályba, az alapító okiratba vagy a szervezeti-működési szabályzatba ütközik, vagy a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár, bármely tulajdonostárs keresettel kérheti a bíróságtól a határozat érvénytelenségének megállapítását a határozat meghozatalától számított hatvan napon belül.

A társasház működésének, a társasház szerveinek és e szervek működésének törvényességi felügyeletét pedig a jegyző látja el. Eljárása keretében azt ellenőrzi, hogy az alapító okirat, a szervezeti-működési szabályzat és azok módosítása megfelel-e a jogszabályoknak, a társasház működése, közgyűlési határozata megfelel-e a jogszabályoknak, az alapító okiratnak és a szervezeti-működési szabályzatnak, és működése megfelel-e a közgyűlési határozatokban foglaltaknak. E problémák észlelése esetén bejelentést szükséges tenni a jegyzőnél az eljárás hivatalból történő megindítása érdekében.

Dr. Lipták Anna

Tel.: +36-20/416-9500

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)