Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az ingatlanvásárlás folyamata – Ingatlanjogi kisokos 2. rész

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MAGAZIN • 2023. július 05. 17:00
Az ingatlanvásárlás folyamata – Ingatlanjogi kisokos 2. rész
Az ügytípusokról a www.drliptakanna.hu oldalon találhatók további részletek

Sorozatom előző részében az ingatlanvásárlás folyamatának főbb lépéseit tekintettük át, és az ingatlan felkutatásáról, az ingatlan vételárának kialakításáról ejtettünk picit bővebben szót. Ebben a cikkben a további teendőket osztom meg Önökkel.

Amint úgy érezzük, hogy megtaláltuk a megfelelő ingatlant, és nagy vonalakban körvonalazódtak az üzlet mindkét fél számára elfogadható feltételei, keressünk fel egy ügyvédet! Nem győzöm hangsúlyozni, hogy pénzt semmiképpen ne adjunk át ügyvédi konzultáció nélkül, anélkül, hogy egy szakember áttekintette volna az ingatlan tulajdoni lapját, illetve hogy a szerződés feltételeiről szót váltottunk volna. A sokszor egyszerűnek tűnő kérdéseknek jogi vetülete is van: a szerződés majdani tartalmát csak a jogszabályok keretei között alakíthatják ki a felek! Véleményem szerint nem szabad döntést hozni ügyvédi konzultáció nélkül

• a vételár megfizetésének ütemezéséről,
• az ingatlan tehermentesítésének menetéről,
• az önerőn kívüli források bevonásáról,
• a szerződésszegés szankcióiról.

De a sor a végtelenségig folytatható!

A legelső, amit el kell végeznie az ügyvédnek, az a tulajdoni lap ellenőrzése. Az ingatlan-nyilvántartás településenként tartalmazza az ország valamennyi ingatlanának közhiteles adatait, az ingatlanhoz kapcsolódó jogokat és jogi szempontból jelentős tényeket, az oda bejegyzett személyeknek a nyilvántartáshoz szükséges személyazonosító adatait. Ezekről a nyilvánosan hozzáférhető adatokról bárki kérhet információt a tulajdoni lap lekérésével. Tulajdoni lap akár az ügyfélkapun keresztül elektronikusan is hozzáférhető, magánszemélyek számára évi két darab lekérése ingyenes. 2023. január 1. napjától megszűnt a korábbi „nem hiteles tulajdoni lap”, így a lekért tulajdoni lapok mindegyike hiteles és lekérésenként 3.000 Ft-ba kerül, a két ingyenes lehetőség felhasználása után. A tulajdoni lap három részből áll, amit római I–III. terjedő számozás jelöl. Az első részben találhatóak az ingatlan adatai (helyrajzi szám, címmegjelölés, megnevezés vagy művelési ág, terület), a második részben az ingatlanra vonatkozó tulajdonjogi információk (tulajdonosok adatai, tulajdonjog-bejegyzés ideje, tulajdonszerzés jogcíme, tulajdoni hányad), a harmadik rész pedig az úgynevezett teherlap, ami az ingatlanra bejegyzett egyéb jogokat és azok jogosultjait rögzíti (haszonélvezeti jog, vezetékjog, jelzálogjog, végrehajtási jog stb.). Fontos még kiemelni a széljegy fogalmát, hiszen ez tájékoztat arról, hogy egy földhivatali eljárás megindult, és jelzi az egyes ügyek elintézési sorrendjét.

Az ingatlan adásvétel folyamatában a tulajdoni lap lekérése és áttekintése tehát az ingatlan felmérésének legelső és kulcsfontosságú lépése. Ennek hiányában az adásvételi szerződés kapcsán bármilyen kötelezettségvállalás megtétele elhamarkodott, és veszélyeket rejthet magában. A következő részben az adásvételi szerződéssel kapcsolatos fontos tudnivalókat ismertetem.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)