Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az öröklési szerződés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR • MAGAZIN • 2022. június 24. 18:00
Az öröklési szerződés
Az ügytípusokról a www.drliptakanna.hu oldalon találhatók további részletek

dr. lipták anna

A végintézkedés egy gyűjtőfogalom: a végrendeletet, az öröklési szerződést és a halál esetére szóló ajándékozást foglalja magában. A végrendeletekről (köz- és magánvégrendelet) az előző cikkemben foglaltam össze a legfontosabb tudnivalókat, most nézzük, mit érdemes tudni az öröklési szerződésről!

Nevéből adódóan az öröklési szerződés egy kétoldalú jogügylet: az örökhagyó a vele szerződő felet a magának, illetve a szerződésben meghatározott harmadik személynek nyújtandó tartás, életjáradék, illetve gondozás ellenében örökösévé nevezi; a másik fél pedig kötelezettséget vállal a tartás, életjáradék, illetve gondozás teljesítésére.

Az előbbi definícióból következően megkülönböztetünk tartási-gondozási jellegű, valamint életjáradéki jellegű szerződéseket, de a két típus kombinálható is, így a vegyes fajta is elképzelhető. A tartási-gondozási jellegű öröklési szerződés esetében az örökössé nevezés „ellentételezése” egy természetben nyújtott szolgáltatás: az örökhagyó gondozása (személyes törődés, ápolás, gyógykezeltetés) és esetleges anyagi támogatása.

Az életjáradéki jellegű öröklési szerződésnél a személyes elem kevésbé dominál, ebben az esetben egy meghatározott pénzösszeg vagy más helyettesíthető dolog időszakonként visszatérő szolgáltatására vállal kötelezettséget az örökössé nevezett fél. Egyik szerződéstípus sem keverendő össze a tartási szerződéssel vagy az életjáradéki szerződéssel, melyekről a következő cikkemben lesz szó!

Az öröklési szerződések közös vonása ugyanis az – szemben a tartási és életjáradéki szerződéssel –, hogy az örökhagyó örökössé nevezi a vele szerződő felet, azaz a gondozás, tartás vagy életjáradék-fizetés ellentételezéseként utólag, a halála bekövetkezését követően juttat vagyont, általában ingatlanvagyont a szerződéses örökösnek. Mindaddig tehát, amíg az örökhagyó életben van és számára tartást-gondozást nyújt a szerződő fél, nem történik vagyonátruházás!

Ez a szerződéstípus kellőképpen védi tehát az örökhagyót. A szerződő partner sem marad azonban jogi védelem nélkül, mert az öröklési szerződéssel lekötött ingatlanra az örökhagyó bejegyzési engedélye nélkül jegyeztethet be elidegenítési és terhelési tilalmat az ingatlan-nyilvántartásba. Az öröklési szerződésre szintén szigorú alaki szabályok vonatkoznak, így elkészítéséhez érdemes ügyvéd közreműködését igénybe venni!

Dr. Lipták Anna

Tel: +36-20/416-9500

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)