Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Melletted elvtárs, a KISZ!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gellén Vencel • PUBLICISZTIKA • 2024. február 18. 18:00
Melletted elvtárs, a KISZ!
Így hetven felé egyre gyakrabban gondolok vissza a régmúltra

gellén vencel

Így hetven felé egyre gyakrabban gondolok vissza a régmúltra, naplókat, feljegyzéseket böngészve elevenednek bennem fiatalkori események.  

Negyedikes gimnazista lehettem, amikor egy a KISZ-tagságunkkal kapcsolatos primerkutatás (marketing-kommunikáció) vette kezdetét. A kutatás vezetője, kérdezőbiztosa osztályunkban L.E volt.  Nyilvánvalóan megbízták ezzel a feladattal. Hogy hány kérdésre kellett válaszolnunk, arra nem emlékszem, de biztosan volt egy ilyen kérdés: Miért vagy KISZ-tag?

Ravasz, de borzasztóan nehéz kérdés! Két őszinte választ is tudnék adni, az első: az érvényesüléshez, a boldoguláshoz, a továbbtanuláshoz szükséges a KISZ-tagság, mert elvárják tőlünk, hogy KISZ-esek legyünk.  De ilyen válasz után akár el is meszelhetik a válaszadót. Kézenfekvő őszinte válasz lehet ez is: igénylem a kikapcsolódást, a szórakozást, a bulit egy közösségben (csapatban, bandában, galeriban, stb.). Ez sem jó válasz a válaszadó „karrierje” szempontjából. Én egy olyan választ eszeltem ki, amiből érezhető a gúny, de mégis 100%-ban megfelel az éppen akkor uralkodó ideológiának: „Azért vagyok KISZ-tag, hogy ezzel jobban kivehessem részem a szocialista építő munkából”. 

L.E egy osztályfőnöki órán foglalta össze a kutatás eredményét, és külön kiemelte az én válaszomat. Az osztályfőnökünk hosszan csóválta a fejét: ez a válasz nem őszinte. Ebben tökéletesen igaza volt!

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)