Fotó: pixabay.com
Mint minden B-vitamin, a biotin is részt vesz a szervezetünk anyagcseréjében, energiává alakítja a zsírt, a fehérjét és a szénhidrátot. Hatással van az anyagcserére, főleg az aminosav-és a koleszterin anyagcserére, hiszen növeli a jó koleszterin szintjét és csökkenti az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjét.
A biotin javítja az agy működését, hatással van az idegrendszerre, csökkenti a vércukorszintet, védi az immunrendszert, csökkenti a szervezetben lévő gyulladások kialakulását. A legfőbb szerepe mégis a bőr és a haj egészségének megőrzésében van.
Támogatja a köröm és a hajszálak erősödését, megelőzi az őszülést és a kopaszodást, serkenti a keratin termelését. Természetes úton bevihető a szervezetbe, megtalálható a sertéshúsban, a marhamájban, a halfélékben (lazac, hering, szardínia, tonhal), az olajos magvakban (földimogyoró, mandula, pisztácia, napraforgó, dió), a tojásban, a gombában, a spenótban, a brokkoliban, a karfiolban, a paradicsomban, a kukoricában, a szójababban és a sárgarépában is.
A nyers tojásfehérje gátolja a biotin felszívódását, viszont a kukorica és a szójabab biotintartalma teljes mértékben hasznosulni tud a szervezetben. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, az emésztőrendszeri problémák gátolják a vitamin felszívódását, illetve a bélflóra baktériumainak működését.
Vitaminok és táplálék-kiegészítők szedéséhez mindig kérje ki szakértő véleményét, mert a vitaminok túladagolása súlyos idegkárosodáshoz is vezethet!
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]