Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A Hetedhét Játékváros és az ápolási díj is téma volt a gyulai képviselő-testület ülésén

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. január 25. 20:41
A Hetedhét Játékváros és az ápolási díj is téma volt a gyulai képviselő-testület ülésén
A grémium egyperces néma főhajtással emlékezett Erdei Zoltánra

Idén is lesz Hetedhét Játékváros, a gyulai képviselő-testület januári ülésén 7 millió 669 ezer forintot különített el a tábor megrendezésére a 2024-es költségvetésben. A tanácskozás elején a képviselők egyperces néma főhajtással emlékeztek a január 23-án elhunyt Erdei Zoltánra, aki négy cikluson át, 1990-től 1994-ig, majd 1998-tól 2010-ig volt önkormányzati képviselő, előbb a Független Kisgazdapárt színeiben, majd függetlenként.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

„Játék az egész világ”

A grémium a 2024-es Hetedhét Játékváros megrendezésére 7 millió forint támogatást szavazott meg egyhangúlag, és a 2023-as visszafizetési kötelezettséggel járó támogatás terhére további 669 ezer forint többlettámogatást is biztosított azzal, hogy a táborhoz kapcsolódó diákfoglalkoztatás önkormányzat általi megszervezése esetén visszafizetési kötelezettség terheli az egyesületet.

Görgényi Ernő (Fidesz–KDNP) polgármester elmondta: az általános iskolásoknak szóló, ditzingeni mintára létrehozott tábort idén is az 5-ös számú általános iskolával együttműködve szervezi meg a Mi egy Másért Közhasznú Egyesületet július 15. és 26. között. A tábor címe: Játék az egész világ.

A szervezők 240 résztvevőre számítanak, a gyerekeket 31 műhelyvezető és 42 diák segíti majd 40 műhelyben. A tíznapos tábor 68 ezer forintba kerül, az összeget részletekben is ki lehet fizetni. A térítési díjból az egyesület tíz hátrányos helyzetű gyereknek ötvenszázalékos kedvezményt biztosít.

A képviselő-testület egyhangú döntése értelmében az önkormányzat 1 millió 196 ezer forint többlettámogatást is biztosít a Mi egy Másért Közhasznú Egyesületnek egy pszichológus heti 10 órában történő alkalmazására, két prevenciós program megszervezésére és a megnövekedett rezsiköltségek finanszírozására.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Lekötött pénzeszköz

A grémium ugyancsak egyhangúlag engedélyezte az önkormányzat likviditási alapszámláján lévő, kötvénykibocsátásból származó 600 millió forint szabad pénzeszköz betétként való lekötését, vegyesen, 90, 180 és 270 napos futamidőre. A 2023. november 24-én lejárt államkötvény után járó kamatot az eddigi gyakorlat szerint működésre fordítják.

 

Emelték az ápolási díjat

A települési támogatások rendszeréről, valamint a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatásokról szóló önkormányzati rendeletet szintén egyhangúlag módosította a képviselő-testület, ezzel havi bruttó 39 ezer forintra emelkedett az ápolási díj összege.

A polgármester ismertette: amennyiben az önkormányzat által adott juttatás összege eléri a törvényben meghatározott ápolási díj alapösszegének 80 százalékát, az társadalombiztosítási jogviszonyt biztosít a tartósan beteg hozzátartozóját ápoló, gondozó számára.

Idén emelkedett a jogszabályban meghatározott ápolási díj összege, ezért annak érdekében, hogy a négy juttatásban részesülő gyulai lakos továbbra is biztosított legyen, emelni kellett az önkormányzati támogatás összegét – tette hozzá.

Az emelt összegű díjat első alkalommal februárban folyósítják.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Idén is lesz igazgatási szünet

A képviselő-testület egyhangú döntése értelmében idén is igazgatási szünetet rendelnek el a téli időszakban a Gyulai Polgármesteri Hivatalban. A halotti anyakönyvezés, a köztemetés és a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetből adódó szociális ügyek a 2024. december 30-tól 2025. január 1-jéig tartó szünet ideje alatt is intézhetők lesznek.

 

Óvodaügyek

A grémium, mint intézményfenntartó, 13 igennel, Galbács Mihály (Mindenki Magyarországa Mozgalom) tartózkodása mellett jóváhagyta Gyula Város Egyesített Óvodájának (GYVEÓ) ötéves, közép távú továbbképzési programját.

A programban, melynek elkészítését kormányrendelet írja elő, figyelembe kellett venni az intézmény pedagógiai programját és a nevelőtestület véleményét is – fejtette ki a polgármester.

A GYVEÓ alapító okiratának módosítását szintén 13 igennel, Galbács Mihály tartózkodása mellett fogadták el a képviselők. A döntést a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény és az annak végrehajtásáról szóló kormányrendelet hatályba lépése indokolta. Ezek alapján január 1-jétől a pedagógusok és az óvodában a nevelést közvetlenül segítők új, köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba kerültek, a köznevelési dolgozók pedig munkaviszonyban foglalkoztathatók tovább.

A jogszabály bevezeti az igazgató megnevezést az intézményvezető megnevezés helyett. Az igazgatók vezetői megbízása önkormányzati fenntartású munkáltató esetén legfeljebb öt évig terjedő határozott időre szólhat.

A képviselő-testület a GYVEÓ-t vezető Makráné Gombkötő Zita alapilletményét havi bruttó 528 ezer 800 forintban, vezetői megbízási díját havi bruttó 349 ezer forintban határozta meg egyhangú döntésével.

Görgényi Ernő ennek kapcsán kifejtette: a pedagógusok idén átlagosan 32 százalékos béremelésben részesülnek, jövőre pedig újabb 21 százalékos emelés várható.  

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)