Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Díszvacsorát adott az Almásy-kastélyban Novák Katalin

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2024. január 26. 07:38
Díszvacsorát adott az Almásy-kastélyban Novák Katalin
A köztársasági elnök elismerést adott át Czirok Mihálynak

novák katalin

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Díszvacsorán fogadta a Békés vármegyei vezetőket Novák Katalin január 25-én az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában. A köztársasági elnök beszédet mondott, majd átadta a Magyar Köztársaság Elnökének Érdemérmét.

Novák Katalin beszédében kiemelte: az elnöksége egyik célja az, hogy a perifériából centrumot csináljanak. Gyula és Békés vármegye a történelmi Magyarország centruma volt, most pedig, földrajzi értelemben, a perifériára került.

Mint mondta, sokszor koncentrálunk azokra a dolgokra, amelyek a középpontban vannak, arra viszont ritkán figyelünk, amelyek kikerülnek a látóterünkből, ezért, amikor vármegyékbe látogat, igyekszik azokra a helyekre is ellátogatni, amelyekre kevesebb figyelem irányul.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Közel két év telt el azóta, hogy köztársasági elnökké választottak. Amikor ezt a felkérést kaptam, még nem tudtam, hogy az elnökségem jelentős részét egy háború fogja beárnyékolni – fogalmazott a köztársasági elnök. – Azt csak sejtettem, hogy a nemzetközi kapcsolataink, a diplomácia, milyen nagy jelentőségű lesz majd ezekben az években, hogy mennyire fontos az, hogy hogyan tudjuk ápolni, erősíteni a kapcsolatainkat a környező országokkal és azon túl is a szövetségeseinkkel, szerte a világon.

Novák Katalin hangsúlyozta: azt viszont tudta, hogy itthon, a mi közösségeinkben, szükség van arra, hogy megerősítsük egymást a magyarságunkban, megerősítsük a nemzeti összetartozást.

Hozzátette: megválasztásakor azt ígérte, hogy kiemelten fog dolgozni a családokért, a tehetségekért, a teremtett világ védelméért, a nőkért és a hátrányos helyzetűekért.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A nyolcadik vármegyei látogatását is ezek köré a témák köré szervezte: sok családdal találkozott az elmúlt három nap során, sokan büszkélkedtek gyermekeikkel, unokáikkal a beszélgetések során. Az Erkel Ferenc Emlékházban a zeneiskola tehetségeinek zenéjét hallgathatta meg, a teremtett világot pedig megcsodálhatta, amikor egyik településről a másikra tartott. A látogatás során megbizonyosodott arról, hogy számtalan erős nő dolgozik a vármegyében a települések, intézmények élén, akár a háttérben, mind azért dolgoznak, hogy erősebbek legyenek a közösségek. Megtapasztalta, hogy Békés vármegyében is élnek olyanok, akiknek nehezebb az élet, de rögtön látta azt is, hogy vannak segítők, segítő közösségek, akik támogatják őket.

A köztársasági elnök dicsérő szavakkal beszélt a Békés vármegyei sportéletről, amely a múltban olimpikonokat, olimpiai bajnokot is adott az országnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2024-et a mozgás évének nyilvánította, és bátorított mindenkit, hogy sportoljon.

Novák Katalin aláhúzta: létrehoztak egy elismerést, amelyet itt, Békés vármegyében ad át először. A Magyar Köztársaság Elnökének Érdemérmét elsőként Czirok Mihály, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójának adta át, Gyula város zenei oktatása és a magyar zenei kultúra megőrzése érdekében végzett áldozatos munkájáért.

A köztársasági elnök ma délelőtt, vármegyejárásának utolsó állomásaként Mezőhegyesre látogat.

czirok mihály vehette át elsőként a magyar köztársaság elnökének érdemérmét

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)