Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kelbimbó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. január 21. 14:00
A kelbimbó
Szalai Ilona dietetikus rovata

A kelbimbót a XIII. században már Németalföldön termesztették, majd egész Észak-Európát meghódította, hiszen leginkább a 20 fok körüli hőmérsékletet kedveli, ekkor terem a legjobban.

Fotó: pixabay.com

A kelbimbó színe, íze a kelkáposztáéra emlékeztet, de íze annál is lágyabb, a rostjai is finomabbak. A kelbimbó a vitaminok tárháza. Jelentős A-, B1, B2, B6, C, E és K-vitamin és folsavtartalommal rendelkezik. Sok benne a béta-karotin is. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunrendszert erősítő hatást tulajdonítanak neki elsősorban, de magas ásványi anyag- és vitamintartalma miatt más jótékony hatása is van.

Mint más káposztafélében, a kelbimbóban is sok a kéntartalmú növényi hatóanyag, amely a méregtelenítésben szerepet játszó enzimek termelődését serkenti. Rosttartalma megkönnyíti az emésztést és karbantartja a vastagbelet. A kelbimbó főzve, párolva sokféleképpen elkészíthető.

Vajas kelbimbó

Hozzávalók (4 adag):

  • 1 kg kelbimbó
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál olaj
  • bors

A kelbimbót lobogó sós vízben 8 perc alatt enyhén puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy serpenyőben vajat és olajat felmelegítjük. Amikor a vaj elolvadt, hozzáadjuk a kelbimbót. Sózzuk, borsozzuk, és pár percig pirítjuk.

  • Energia: 1232 kcal
  • Fehérje: 50 g
  • Zsír: 80 g
  • Szénhidrát: 50 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)