Fotó: pixabay.com
A kelbimbó színe, íze a kelkáposztáéra emlékeztet, de íze annál is lágyabb, a rostjai is finomabbak. A kelbimbó a vitaminok tárháza. Jelentős A-, B1, B2, B6, C, E és K-vitamin és folsavtartalommal rendelkezik. Sok benne a béta-karotin is. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, rákmegelőző, immunrendszert erősítő hatást tulajdonítanak neki elsősorban, de magas ásványi anyag- és vitamintartalma miatt más jótékony hatása is van.
Mint más káposztafélében, a kelbimbóban is sok a kéntartalmú növényi hatóanyag, amely a méregtelenítésben szerepet játszó enzimek termelődését serkenti. Rosttartalma megkönnyíti az emésztést és karbantartja a vastagbelet. A kelbimbó főzve, párolva sokféleképpen elkészíthető.
Vajas kelbimbó
Hozzávalók (4 adag):
- 1 kg kelbimbó
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál olaj
- só
- bors
A kelbimbót lobogó sós vízben 8 perc alatt enyhén puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy serpenyőben vajat és olajat felmelegítjük. Amikor a vaj elolvadt, hozzáadjuk a kelbimbót. Sózzuk, borsozzuk, és pár percig pirítjuk.
- Energia: 1232 kcal
- Fehérje: 50 g
- Zsír: 80 g
- Szénhidrát: 50 g
Egészségükre!


























