Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A komló gyógyít

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szántóné Borbély Angéla Éva • MAGAZIN • 2023. szeptember 17. 14:54
A komló gyógyít
Szántóné Borbély Angéla Éva természetgyógyász írása

A komló a sör egyik legfontosabb alkotóeleme, de hasznos gyógynövény is! A komlót több mindenre használták a népi gyógyászatban, s ma is remek gyógynövény.

Fotó: PIxabay.com

A komló tobozát augusztus végén, szeptember elején gyűjtjük, de fiatal hajtása is ehető, tavasszal finom saláta vagy főzelék készíthető belőle. Az ínyencek tükörtojással, kucsmagombával vagy kelt fánktésztával is fogyaszthatják.

A párkorpa (kovászos komló) házikenyerek sütésére is alkalmas. A fitoterápiában gyógytea készül belőle, amely idegnyugtató és altató hatású. A komló használható feszültség oldására, szorongás ellen, csökkenti a stresszt és az enyhe depresszió tüneteit.

Emésztési zavarok ellen, máj- és epebetegeknek is ajánlott a használata. Fokozza a zsírsejtek lebomlását, így segít megelőzni az elhízást, valamint megelőzi a cukorbetegség kialakulását.

Javítja az étvágyat, csökkenti a bélgörcsöket, kezeli az idegfájdalmakat (neuralgia), a gyomor- és szívidegességet. Gyulladáscsökkentő és antimikrobális hatása elősegíti a bőr gyógyulását ekcéma, melanoma vagy csúnya pattanások esetén, de az izületi gyulladásokra is hatással van.

A komló serkenti az immunrendszert, hatékony a pajzsmirigy betegségek ellen. Adagolásához, más gyógynövényekkel való együttes használatához kérje természetgyógyász-fitoterapeuta javaslatát, mert nem megfelelő használata mellékhatásokat idézhet elő.

[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta, fülakupunktúrás addigtológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus, okleveles rajzvizsgálati szakértő, komplex mozgásterápia-fejlesztő, tanulási coach. Rendelője címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 06-20/487-6669.]

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)