Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az áfonya

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. július 16. 14:00
Az áfonya
Szalai Ilona dietetikus rovata

A fekete áfonya – népies nevén kukojsza- nyirkos, savanyú talajú erdőket kedvelő 20-40cm magas cserje, főként erdei fenyvesekben és bükkösökben lelhető fel.

Fotó: Pixabay.com

A vörös és a kék áfonya egyaránt kiváló ásványi-anyag- (Ca-, Mg-, K- Vas), valamint C-vitamin-forrás. A friss fekete áfonya flavonidtartalma (főleg antocianidin) nagy, ezért erős antioxidáns hatású. Növeli a szervezet ellenálló képességét. A szív- és érrendszerre is pozitívan hat. Pl. csökkenti a kapillárisok áteresztőképességét és törékenységét, valamint megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását, azaz a trombózist.

Látásjavító gyümölcsnek is nevezik, mert hat az időskori retina-elváltozásokra, illetve ezek megelőzésében is segít. Az áfonya frissen, fagyasztva, gyümölcslé és más tartósított készítmények (dzsem, szirup) formájában kerül a fogyasztókhoz, de készítenek belőle édesített szárítmányokat is.

 

Joghurtos, banános áfonya turmix

Hozzávalók:

  • 155 g áfonya
  • 400 g joghurt
  • 3 evőkanál méz
  • 1 db banán
  • 3 dl tej

Elkészítés

A kiválogatott, mosott áfonyát, a szeletekre vágott banánt és a többi hozzávalót a turmixgépbe tesszük és először az 1-es, majd kis idő múlva a 2-es fokozaton addig turmixoljuk, amíg sima, egynemű italt nem kapunk. Behűtve kínáljuk.

  • Energia: 812 kcal
  • Fehérje: 22 g
  • Zsír: 21 g
  • Szénhidrát: 118 g

 Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)