Fotó: Pixabay.com
A vörös és a kék áfonya egyaránt kiváló ásványi-anyag- (Ca-, Mg-, K- Vas), valamint C-vitamin-forrás. A friss fekete áfonya flavonidtartalma (főleg antocianidin) nagy, ezért erős antioxidáns hatású. Növeli a szervezet ellenálló képességét. A szív- és érrendszerre is pozitívan hat. Pl. csökkenti a kapillárisok áteresztőképességét és törékenységét, valamint megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását, azaz a trombózist.
Látásjavító gyümölcsnek is nevezik, mert hat az időskori retina-elváltozásokra, illetve ezek megelőzésében is segít. Az áfonya frissen, fagyasztva, gyümölcslé és más tartósított készítmények (dzsem, szirup) formájában kerül a fogyasztókhoz, de készítenek belőle édesített szárítmányokat is.
Joghurtos, banános áfonya turmix
Hozzávalók:
- 155 g áfonya
- 400 g joghurt
- 3 evőkanál méz
- 1 db banán
- 3 dl tej
Elkészítés
A kiválogatott, mosott áfonyát, a szeletekre vágott banánt és a többi hozzávalót a turmixgépbe tesszük és először az 1-es, majd kis idő múlva a 2-es fokozaton addig turmixoljuk, amíg sima, egynemű italt nem kapunk. Behűtve kínáljuk.
- Energia: 812 kcal
- Fehérje: 22 g
- Zsír: 21 g
- Szénhidrát: 118 g
Egészségükre!