A zabpehely, mely pektinben gazdag rostforrás, egyre többször kerül a tudatosan táplálkozók asztalára.
A megfelelő rostbevitel az emésztés mellett fontos szerepet játszik az egészséges testsúly fenntartásában, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, sőt, bizonyos fajta rákos megbetegedésekét is. Elegendő rost nélkül lelassul az emésztés, így bizonyos anyagok tovább maradnak a tápcsatornában, mint kellene, amitől felfújódik a hasunk.
A zabpehely rosttartalmának köszönhetően kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint más gabonafélék. Sok káros vegyületet is megköt, így segíti a szervezetet a méregtelenítésben.
Élelmi rostok mellett jelentős mennyiségben tartalmaz B1-, B2-, B3-, B6- és K-vitamint is. Ásványi anyagok közül kiemelkedő mangán-, magnézium-, réz- és foszfortartalma.
B1- vitamin- és magnéziumtartalmának köszönhetően segít kimerültség és fokozott stressz esetén is, regenerálja az idegeket.
Gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, ezért nyugtatja a gyomrot és a beleket.
Fogyasztása minden korosztály számára kedvező.
Zabkása
Hozzávalók:
- 2 dkg (2 evőkanál) zabpehely
- 2 dl tej
- 2 dkg méz, cukor vagy édesítő ízlés szerint
- gyümölcsök (1 db banán)
Elkészítés:
Egy edénybe beletesszük a zabpelyhet, ráöntjük a tejet. 10-15 percig állni hagyjuk, majd ízlés szerint édesítjük. Ezután forrásig melegítjük. Lehúzzuk a tűzről, fedővel lefedjük, s hagyjuk langyosra hűlni. Gyümölccsel fogyasztjuk. (Krémesebb lesz a zabkása, ha a zabpehely 1/3 részét porrá őröljük.)
- Energia: 435 kcal
- Fehérje: 12,6 g
- Zsír: 9,1 g
- Szénhidrát: 61,4 g