Fotó: Pixabay.com
Sokan gyomnövényként irtják az igen értékes növényt, a tyúkhúrt, amely javítja az epe- és veseműködést, segítheti a szervezetben létrejött kövek oldását. A népi gyógyászatban levét kifacsarva fülbe csöpögtették fülgyulladás ellen.
A tyúkhúr a szegfűfélék családjába tartozik, nevét arról kapta, hogy a baromfikat etetik vele.
A növény zsenge, tavaszi hajtása igen ízletes, salátaként nyersen fogyasztható. Salátánk általa gazdag lesz A-, E- és C-vitaminban, magnéziumban, foszforban, kalciumban és káliumban is.
Főzve alapanyaga lehet főzelékeknek, leveseknek, de készíthető belőle gyógytea, kenőcs aranyérre, fekélyekre és ekcémára. Különféle emésztőrendszeri betegségek kezelése mellett köhögéscsillapításra is alkalmas antiszeptikus hatása miatt.
A tyúkhúr csökkenti a vérben lévő koleszterinszintet, és tisztítja a vért. Ha reggelente éhgyomorra teaként isszuk, akkor kiegészítője lehet fogyókúrának, diétának vagy tavaszi tisztítókúrának.
Fotó: Pixabay.com
Reumás panaszok esetére fürdővíz készíthető 25 dkg szárított gyógynövényből.
Különböző teakeverékekben is megtalálható, hatóanyaga hozzájárul más gyógynövények gyógyhatásának megerősítéséhez. Mint minden gyógynövényre, a tyúkhúrra is igaz, hogy túlzott mértékű fogyasztása panaszokat okozhat. Terhesség, szoptatás, illetve 12 év alatt sem ajánlatos fogyasztani.
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]