Sokan gyomnövényként irtják az igen értékes növényt, a tyúkhúrt, amely javítja az epe- és veseműködést, segítheti a szervezetben létrejött kövek oldását. A népi gyógyászatban levét kifacsarva fülbe csöpögtették fülgyulladás ellen.
A tyúkhúr a szegfűfélék családjába tartozik, nevét arról kapta, hogy a baromfikat etetik vele.
A növény zsenge, tavaszi hajtása igen ízletes, salátaként nyersen fogyasztható. Salátánk általa gazdag lesz A-, E- és C-vitaminban, magnéziumban, foszforban, kalciumban és káliumban is.
Főzve alapanyaga lehet főzelékeknek, leveseknek, de készíthető belőle gyógytea, kenőcs aranyérre, fekélyekre és ekcémára. Különféle emésztőrendszeri betegségek kezelése mellett köhögéscsillapításra is alkalmas antiszeptikus hatása miatt.
A tyúkhúr csökkenti a vérben lévő koleszterinszintet, és tisztítja a vért. Ha reggelente éhgyomorra teaként isszuk, akkor kiegészítője lehet fogyókúrának, diétának vagy tavaszi tisztítókúrának.
Reumás panaszok esetére fürdővíz készíthető 25 dkg szárított gyógynövényből.
Különböző teakeverékekben is megtalálható, hatóanyaga hozzájárul más gyógynövények gyógyhatásának megerősítéséhez. Mint minden gyógynövényre, a tyúkhúrra is igaz, hogy túlzott mértékű fogyasztása panaszokat okozhat. Terhesség, szoptatás, illetve 12 év alatt sem ajánlatos fogyasztani.
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]