Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Koleszterincsökkentő gyógynövényünkből fürdővizet is készíthetünk

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szántóné Borbély Angéla Éva • MAGAZIN • 2023. április 30. 15:00
Koleszterincsökkentő gyógynövényünkből fürdővizet is készíthetünk
Szántóné Borbély Angéla Éva természetgyógyász írása

Fotó: Pixabay.com

Sokan gyomnövényként irtják az igen értékes növényt, a tyúkhúrt, amely javítja az epe- és veseműködést, segítheti a szervezetben létrejött kövek oldását. A népi gyógyászatban levét kifacsarva fülbe csöpögtették fülgyulladás ellen.

A tyúkhúr a szegfűfélék családjába tartozik, nevét arról kapta, hogy a baromfikat etetik vele.

A növény zsenge, tavaszi hajtása igen ízletes, salátaként nyersen fogyasztható. Salátánk általa gazdag lesz A-, E- és C-vitaminban, magnéziumban, foszforban, kalciumban és káliumban is.

Főzve alapanyaga lehet főzelékeknek, leveseknek, de készíthető belőle gyógytea, kenőcs aranyérre, fekélyekre és ekcémára. Különféle emésztőrendszeri betegségek kezelése mellett köhögéscsillapításra is alkalmas antiszeptikus hatása miatt.

A tyúkhúr csökkenti a vérben lévő koleszterinszintet, és tisztítja a vért. Ha reggelente éhgyomorra teaként isszuk, akkor kiegészítője lehet fogyókúrának, diétának vagy tavaszi tisztítókúrának.

Fotó: Pixabay.com

Reumás panaszok esetére fürdővíz készíthető 25 dkg szárított gyógynövényből.

Különböző teakeverékekben is megtalálható, hatóanyaga hozzájárul más gyógynövények gyógyhatásának megerősítéséhez. Mint minden gyógynövényre, a tyúkhúrra is igaz, hogy túlzott mértékű fogyasztása panaszokat okozhat. Terhesség, szoptatás, illetve 12 év alatt sem ajánlatos fogyasztani.

[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)