A szezámmag értékes aminosavakat, lecitint, kalciumot, foszfort, magnéziumot, E-, B1-, D-vitamint és rostot tartalmaz. Egy negyed csésze szezámmag a napi rézbevitel 74%-át, a napi magnéziumszükséglet 32%-át, valamint a napi kalciumszükséglet 35%-át fedezi. 1 púpozott evőkanálnyi szezámmag kalciumtartalma megegyezik egy pohár tejével.
Fogyasztása által megelőzhető a csontritkulás, szabályozza az emésztést, csökkenti a magas koleszterinszintet. Védelmet nyújt a menopauza korában lévő nőknek. és enyhíti a PMS (menstruációt megelőző tünetek) jelenségeit, valamint a migrénes panaszokat is. Rendkívül hatásos székrekedés esetén, ugyanis nedvesíti a bélrendszert, maghéjában található rostjai pedig segítik a salakanyagok gyors távozását. Ezért ajánlott minél gyakrabban beiktatni az étrendbe!
Szezámmaggal ízesíthetjük a párolt zöldségeket, a házilag készített kenyeret, a panírozott húsokat, vagy készíthetünk szezámmagos édességeket, szendvicskrémet is.
Szezámos keksz
Hozzávalók:
- 13 dkg vaj
- 25 dkg barna cukor
- 1 db tojás
- 10 dkg zabkorpa
- 5 dkg mazsola
- 10 dkg szezámmag
- 5 dkg napraforgómag (sótlan, nem pirított)
- 0.5 dl tej
- 15 dkg liszt
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukorral, majd beleütjük a tojást, és azzal is alaposan elkeverjük. A szezámmagot, napraforgómagot, mazsolát és a zabkorpát összekeverjük, és megöntözzük a tejjel. Ez utóbbi keveréket hozzáadjuk a vajas krémhez, alaposan összekavarjuk, végül hozzáadjuk a lisztet is. 4 felé osztjuk a masszát. Mindegyikből kb. 4 cm-es hengert sodrunk, amit 1 centis karikákra felszeletelünk és sütőpapírral borított tepsibe rakjuk. 180-200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Energia: 3786 kcal
- Fehérje: 71,5 g
- Zsír: 195,1 g
- Szénhidrát: 501,4 g
Egészségükre!