Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A szezámmag

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2023. április 16. 14:00
A szezámmag
Szalai Ilona dietetikus rovata

A szezámmag Indiából származó növény. Ha nálunk nem is, más országok gasztronómiájában jóval gyakrabban felhasználják. A magok királyának is nevezik.

Fotó: Pixabay.com

A szezámmag értékes aminosavakat, lecitint, kalciumot, foszfort, magnéziumot, E-, B1-, D-vitamint és rostot tartalmaz. Egy negyed csésze szezámmag a napi rézbevitel 74%-át, a napi  magnéziumszükséglet 32%-át, valamint a napi kalciumszükséglet 35%-át fedezi. 1 púpozott evőkanálnyi szezámmag kalciumtartalma megegyezik egy pohár tejével.

Fogyasztása által megelőzhető a csontritkulás, szabályozza az emésztést, csökkenti a magas koleszterinszintet. Védelmet nyújt a menopauza korában lévő nőknek. és enyhíti a PMS (menstruációt megelőző tünetek) jelenségeit, valamint a migrénes panaszokat is. Rendkívül hatásos székrekedés esetén, ugyanis nedvesíti a bélrendszert, maghéjában található rostjai pedig segítik a salakanyagok gyors távozását. Ezért ajánlott minél gyakrabban beiktatni az étrendbe!

Szezámmaggal ízesíthetjük a párolt zöldségeket, a házilag készített kenyeret, a panírozott húsokat, vagy készíthetünk szezámmagos édességeket, szendvicskrémet is.

Fotó: Pixabay.com

Szezámos keksz

Hozzávalók:

  • 13 dkg vaj
  • 25 dkg barna cukor
  • 1 db tojás
  • 10 dkg zabkorpa
  • 5 dkg mazsola
  • 10 dkg szezámmag
  • 5 dkg napraforgómag (sótlan, nem pirított)
  • 0.5 dl tej
  • 15 dkg liszt

A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukorral, majd beleütjük a tojást, és azzal is alaposan elkeverjük. A szezámmagot, napraforgómagot, mazsolát és a zabkorpát összekeverjük, és megöntözzük a tejjel. Ez utóbbi keveréket hozzáadjuk a vajas krémhez, alaposan összekavarjuk, végül hozzáadjuk a lisztet is. 4 felé osztjuk a masszát. Mindegyikből kb. 4 cm-es hengert sodrunk, amit 1 centis karikákra felszeletelünk és sütőpapírral borított tepsibe rakjuk. 180-200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

  • Energia: 3786 kcal
  • Fehérje: 71,5 g
  • Zsír: 195,1 g
  • Szénhidrát: 501,4 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)