Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Sövényezés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Pomázi Ferenc • MAGAZIN • 2023. április 16. 13:00
Sövényezés
Pomázi Ferenc kertész tanácsai

Fotó: Pixabay.com

Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!

Még nem nyílnak a rózsák! Természetesen ez nem az időjárás bűne. Volt már olyan húsvétunk, amikor olyan későre esett az ünnepünk, hogy már a sok napfény kicsalogatta a rózsákat a bimbóikból. A karácsony utáni negyedik holdtöltét követő első vasárnap a húsvét ünnepe. A csillagok állása dönti el, hogy mikorra esik ez a szép ünnep. Van úgy, hogy hóban megyünk locsolkodni vagy verőfényes napsütésben.

Amennyiben az ünnepeknek vége, nézzük meg örökzöld sövényeink állapotát. Ha szükséges, a nyírásukat minél hamarabb végezzük el, hogy az esetlegesen beköszöntő forróságban a nyírás után feltárult friss hajtások meg ne égjenek.

A tuják védelmét is elkezdhetjük, mentsük, ami menthető. Fontos számukra a jó tápanyag-ellátottság. Adjunk nekik érett marhatrágyát vagy a boltokban kapható granulátumokat, ne sajnáljuk tőlük! A műtrágyával már óvatosabban bánjunk! Komplexből két-három maréknyi elég a növény nagyságától függően. Kapáljuk be a kijuttatott anyagokat, de óvatosan, mert ezeknek a növényeknek a gyökere nagyon közel van a talaj felszínéhez.

Az egyenletes vízellátás is igen fontos, amennyiben nem esik, muszáj ezeket a növényeket öntözni. A kártevők ellen csak több permetezéssel tudunk hatékony eredményt elérni. A Mospilan, a Karate Zeon a rovarok ellen, míg a gombabetegségek ellen a Polyram és a Folicur Solo bevált, de csak Nonit hozzáadásával. Sajnos a kezelést legalább két-három hetente meg kell ismételni.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)