Egy évben egyszer, mindössze három hétig, tavasszal gyűjthető a nyírfavíz vagy más néven nyírlé, nyirics, boza.
A nyírfa nyáron és ősszel összegyűjti a szárának fontos nedvességet, amit a gyökerében raktároz el. Február végén, amikor elolvad a hó, elindul a fában a nedvkeringés a gyökerektől az ágak felé, amit hallhatunk is, ha fülünket a fa törzséhez tapasztjuk. Ha a fa ilyenkor megsérül, a helyén csöpögni kezd a finom nedű, amely hasonlít a forrásvíz ízéhez, de enyhén édeskés ízű, és nagyon egészséges.
Számos országban megcsapolják a nyírfákat, meglékelik a fa törzsét, hogy csöveken keresztül kivezessék a nyírfavizet. Ez az eljárás nem káros a fának. Fából készült dugóval szoktál elzárni a forrást, a kicsordult nedvet a hangyák, méhek egyéb rovarok is előszeretettel fogyasztják.
A nyírfavíz támogatja a vizeletkiválasztó- és az emésztőrendszert, gyulladáscsökkentő, vértisztító és antibakteriális hatású. Erősíti az immunrendszert, méregtelenít, gyorsítja az anyagcserét, és lúgosító hatása is van, mindemellett még a nyirokrendszert is tisztítja.
Fontos ásványi anyagokat is tartalmaz a nyírfavíz. Ilyen például a nátrium, a kálium, a cink, a réz, a kálcium, a mangán és a foszfor. Ez a természetes nedű gazdag vitaminokban, protein és antimikrobális szerves vegyületek forrása.
A nyírlé kiválóan alkalmas bőrgyógyászati problémák (például sebek, fekélyek, pikkelysömör, akné, ekcém) kezelésére.
A nyírfavíz egy-két nap alatt megerjed, ezért hosszabb ideig csak fagyasztva tárolható. Tiszta forrásból érdemes gyűjteni, a szennyezett talajon nővő fák nehézfémeket tartalmazhatnak.
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]